nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Megölni az indiánt, megmenteni az embert”

Film készül azoknak az indián gyerekeknek a sorsáról, akiket az amerikai állam elszakított a családjuktól és bentlakásos iskolába kényszerített.

nyest.hu | 2011. augusztus 8.
|  

Walter Littlemoon 69 éves lakota indián, aki Wounded Knee-ben született, Dél-Dakotában. Öt éves volt, amikor elszakították a családjától, hogy bentlakásos iskolába küldjék, ahol kultúráját és anyanyelvét igyekeztek kiirtani belőle.

Minderről most film készül The thick dark fog (A sűrű, sötét köd) címmel, méghozzá Los Angelesben. A cím egyben Walter öndiagnózisa, hiszen hosszú évekig mintha sűrű köd akadályozta volna, hogy felidézze a kellemetlen iskolai emlékeket.

1879-ben kezdődött az indián bentlakásos iskolák alapítása és egészen 1970-ig működtek. „Megölni az indiánt, megmenteni az embert” – ez volt a cél.

Pontos számok nem ismeretesek, de körülbelül 100 000 amerikai indián gyerek járt ilyen iskolába ebben az időben. A cél az volt, hogy beolvasszák a gyerekeket a domináns amerikai kultúrába azzal, hogy hogy elszakítják őket a családjuktól. Az iskolában nem beszélhettek az anyanyelvükön és semmilyen módon nem fejezhették ki hovatartozásukat. Ha mégis így tettek, bántalmazásra számíthattak.

Sok indián – akár Walter – képtelen volt megbirkózni a traumával, és felnőtt korára az alkoholizmusba menekült. Később családjuk lett, és ők is úgy bántak a gyerekeikkel, ahogy velük bántak az iskolában. Ez volt számukra a természetes.

Walter Littlemoon egészen 60 éves koráig képtelen volt rávenni magát az emlékezésre. A film azonban nemcsak arról szól, hogy mi történt vele az iskolában, bemutatja azt is, hogy ezek az élmények hogyan hatottak ki későbbi életére.

A film a Native American Public Telecommunications jóvoltából készülhetett eddig, de még mindig szükség van 15 ezer dollárra, hogy felkészítsék a televíziós sugárzásra. A készítők most felajánlásokra várnak, a film bemutatását legkésőbb 2013-ra tervezik.

Forrás

Kickstarter: The Thick Dark Fog

A film hivatalos honlapja

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Roland2 2011. augusztus 8. 21:04

mult-kor.hu/20100831_kegyetlen_tarsadalmi_kiserletrol_szolo_filmet_m

A másik nagy probléma az,hogy sok kis nép már a hagyományos életmódját sem tudja folytatni a különböző gazdasági tevékenységek,olaj- és fakitermelés,ásványkincsek kizsákmányolása,környezetszennyezés,stb. miatt (bár elviekben lehet,h. van törvény az élőhelyük védelmére,de ennek betartását sok esetben a helyi hatóságok elsunnyogják a gazdasági haszon érdekében).Mivel már sem a régi életmódjukat nem tudják folytatni,de még a "civilizált" életmódot sem sikerül teljesen elsajátítaniuk,marad a munkanélküliség,segélyen való tengődés,alkoholizmus,droghasználat,illegális pénzszerzési lehetőségek.

3 doncsecz 2011. augusztus 8. 18:09

Persze, de valahol ezek ma sem tények, inkább csak mítoszok

2 tenegri 2011. augusztus 8. 16:30

Hasonló jelenség sajnos a világ sok táján előfordult (és fordul ma is). Ugyanígy tettek Ausztráliában a bennszülöttekkel, de Oroszország számtalan kis - főleg északi, szibériai - népecskéjével is megesett. Így tkp. egyik generációról a másikra halnak ki nyelvek és hagyományok, de legalábbis borzasztóan visszaszorulnak..

1 doncsecz 2011. augusztus 8. 13:15

Nem mintha párhuzamot akarnék vonni, de az 1800-as évek második felében Európában, így Magyarországon is hasonló többé-kevésbé hasonló volt a helyzet a kisebbségek iskoláiban. Zala megyei horvát iskolákban a horvát gyerekek ha azt mondták a tanítóbácsinak, hogy ők horvát nemzetiségűek, nem pedig magyarok, akkor számíthattak pofonra. Egyik cikkben is le van írva a nyesten, mire tanította a tanítóbácsi a gyerekeket, hogy ki kell rekeszteni a többit, aki anyanyelvén beszél.

Információ
X