nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megfosztották doktori címétől a minisztert

A bayreuthi egyetem megfosztotta doktori fokozatától a német védelmi minisztert - közölte szerdán este az egyetem rektora.

MTI / Dorogman László, Berlin | 2011. február 24.
|  

Rüdiger Bormann a döntést azután jelentette be, hogy a jogi kar doktorálási bizottsága megállapította:  doktori disszertációjában Karl-Theodor zu Guttenberg nem tett eleget az objektív tudományos előírásoknak. Konkrétan azt rója fel neki a bizottság, hogy az idegen forrásmunkákból szó szerint vagy értelemszerűen a dolgozatába átemelt részeket nem tüntette fel lábjegyzetben, illetve a forrásművek jegyzékében.

„Szövegrészek szó szerinti vagy értelemszerű átvétele, amely tényt a disszertáció szerzője nem tünteti fel munkájában, a jogi előírások és a tudományos munkára vonatkozó alapelvek megsértését jelenti” – közölte sajtótájékoztatóján a rektor. Mint hozzáfűzte, a bizottság nem vizsgálta a csalás vagy megtévesztés kísérletének a lehetőségét. „Azt nem tartottuk szükségesnek megvizsgálni, hogy az egész doktori dolgozat plágium-e” – fogalmazott Bormann.

Önkéntes elemzők a 475 oldalas disszertáció több mint 200 oldalán találtak plágiumra utaló jeleket, miután február 16-án a Süddeutsche Zeitung először adott hírt arról, hogy a védelmi miniszter  „idegen tollakkal” ékeskedve írta meg dolgozatát.

A szerda esti bejelentés kemény csapás Guttenbergre és egyúttal a bayreuthi egyetem tekintélyére is – jegyzik meg berlini megfigyelők. Óhatatlanul fölmerül ugyanis a kérdés: milyen alapossággal és gondossággal vizsgálta meg a tudományos fokozat odaítéléséről döntő bizottság, továbbá a dolgozatot konzulensként gondozó professzor az utóbb summa cum laude minősítéssel befogadott disszertációt, ha az most, pár napos ellenőrzés eredményeként, elbukott az „objektív tudományos előírásokon”.

A Bundestag szerda délutáni ülésén az ellenzék keményen ostorozta Guttenberget mint csalót és ügyeskedőt, az őt védelmező kormánypártoknak pedig kettős mércét vetett a szemére. Az uniópártok szónokai azt igyekeztek bizonygatni, hogy a védelmi miniszter kiválóan végzi a munkáját, és különben is már bocsánatot kért az elkövetett hibáiért. Egyúttal visszautasították az ellenzék azon érvelését, hogy ilyen esetekben nem lehet választóvonalat húzni a politikus és a (doktoráló) magánember között.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X