nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Részletek a német miniszter disszertációs csalásáról

A német védelmi miniszter doktori dolgozatát elemző internetes aktivisták eddigi mérlege szerint a megvizsgált fejezetek egyötöde nem saját kútfőből származik, vagyis joggal minősíthető plágiumnak. A miniszter doktori címének visszavonását kéri a bayreuthi egyetemtől.

MTI | 2011. február 22.
|  

A GuttenPlag platformon tevékenykedő elemzők hétfőn este közzétett jelentése szerint a disszertáció eddig átvilágított 16.325 sora közül 3521-ről bizonyosodott be, hogy nem Karl-Theodor zu Guttenberg fejéből pattant ki. Ez a megvizsgált oldalak 21,5 százaléka.

A fenti mennyiségen belül 1115 sor bizonyult „más forrásból származó komplett plágiumnak". További 1437 sort minősítettek az elemzők „rejtett plagiátumnak", azaz átfogalmazott idézetnek, amely „semmiképpen sem elhagyott idézőjelek révén keletkezett". A 475 oldalas disszertációnak 410 sorában találtak az amatőr kutatók idegen nyelvű szövegekből "fordított plagiátumokat".

A fentiek mellett az elemzők számos olyan részt is kimutattak a dolgozatban, amelyekhez kapcsolódik ugyan lábjegyzet, ám az az eredeti műnek csupán egy jelentéktelen részére hivatkozik, miközben nagyobb szövegrészeket Guttenberg a forrás feltüntetése nélkül emelt át doktori dolgozatába.

A védelmi miniszter visszautasítja a plágium vádját. A disszertációját summa cum laude minősítéssel befogadó bayreuthi egyetem március 6-ig adott időt a politikusnak arra, hogy hivatalos formában állást foglaljon a felhozott váddal kapcsolatban.

A miniszter doktori címének visszavonását kéri a bayreuthi egyetemtől

Doktori címének visszavonását kérte a titulust adományozó bayreuthi egyetemtől a német védelmi miniszter - jelentette hétfőn este a ZDF televízió az intézményre hivatkozva.

Karl-Theodor zu Guttenberg arra hivatkozva kérte a 2007-ben szerzett tudományos fokozat visszavonását, hogy doktori disszertációjában „súlyos szakmai hibákat" követett el. A múlt héten egy szakember – aki feladatul kapta recenzió írását a 475 oldalas disszertációról – fölfedezte, hogy a miniszter dolgozatában számos olyan rész található, amelyet a szerző mások műveiből emelt át forrásmegjelölés nélkül.

A bayreuthi egyetem értésre adta: Guttenberg kérése dacára az illetékes bizottság folytatja a munkát, amelynek célja a disszertáció megvizsgálása abból a szempontból, vajon eleget tesz-e a tudományos és jogi követelményeknek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X