nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szoftverrel az iskolai puskázás ellen

Mississippiben számítógép ellenőrzi a tesztlapokat, és kiválasztja azokat, amelyeken az egybeesés gyakorlatilag nem lehet véletlen.

MTI | 2011. január 18.
|  

Az amerikai Mississippi szövetségi állam oktatási hatóságai hosszú ideig nem találtak ellenszert arra, hogy a középiskolás diákok az év végi záróvizsgák tesztlapjainak megoldásait mobiltelefonon továbbítják egymásnak. Elvégre több mint százezer tesztlap kitöltését nem lehet egyenként ellenőrizni. Ezért az állam egy technológiai céghez fordult az elektronikus puskázók leleplezése végett: a vállalat számítógépen ellenőrzi a tesztlapokat, és kiválasztja azokat, amelyeken egyes kérdésekre olyan sokan válaszolnak egybehangzóan – jól vagy rosszul -, hogy az gyakorlatilag nem lehet véletlen. Az egyedüli magyarázat ilyen esetekben a puskázás lehet...

„A Caveon Test Security elnevezésű cég 2006-ben kezdte meg tevékenységét Mississippiben, és azóta a csalások száma 70 százalékkal csökkent – mondta a The New York Timesnak James Mason, aki az állam oktatási hatósága által létrehozott diákértékelési központ igazgatójaként megrendelte a cég szolgáltatásait. – A diákok tudják, hogy ha puskáznak, igen nagy valószínűséggel leleplezik őket."

A tesztfelmérések mind fontosabbá válnak az iskolákban, segítségükkel állapítják meg a tanulók képzettségét, de teszteket alkalmaznak a felvételi vizsgákon, az utóbbi időben pedig még az oktatók szintjét is ilyen felméréssel ellenőrzik. Így a Caveon számára, amely kriminalisztikai vizsgálatokban alkalmazott adatfeldolgozási technikát használ a puskázók fülön csípésére, és az ország egyetlen független tesztbiztonsági elemzőjeként népszerűsíti magát, jók az üzleti kilátások.

Ügyfelei közé tartoznak a közép- és felsőoktatási intézmények szövetségei, valamint több mint egy tucat amerikai szövetségi állam és nagyváros tanügyi hatóságai. Többek között Florida, Texas, Washington D.C. és Atlanta veszi igénybe a cég szolgáltatásait, rendszerint akkor, amikor valamilyen botrány tör ki a vizsgákon.

„A csalások száma évről évre nő" – mondja a 71 éves John Frezer, a Caveon egyik társalapítója, aki korábban a hivatalos felvételi tesztlapok illetékese volt az oktatási hatóságnál.

Ezoterikus adatellenőrzés

A statisztikai rendellenességek elemzése a puskázás kimutatására több mint százéves módszer. 1902-t írtak, amikor Massachusetts államban úgy leplezték le James Michael Curley helyi politikust és társát, akik csaltak az alkalmassági vizsgán, hogy dolgozataikban 12 azonos – hibás – választ mutattak ki.

A valószínűségszámítás tudománya azóta sokat fejlődött. A Caveon azt hangoztatja, hogy ma a cég elemzési módszerei a legkifinomultabbak. Nemcsak azt képesek kimutatni, hogy a diákok segítették egymást a puskázásban, hanem számítógépei akár egymillió dokumentum átvizsgálására is alkalmasak, amikor a logikának ellent mondó teszteredményeket kutatnak: például a csalás jele lehet, hogy egyes vizsgázók jobban felelnek a nehéz, mint a könnyű kérdésekre. Ez arra utal, hogy előre ismerhették a teszt valamelyik részét.

A számítógép jelzi, ha valaki vagy valamelyik osztály az előző tesztjéhez képest különösen jól teljesít. Kimutatja azt is, ha sok javítás szerepel a tesztlapon, ami esetleg annak jele lehet, hogy az oktatók vagy az iskolai hatóságok manipulálták a felmérést. Ha valószínűtlennek tűnik, hogy az anomáliák csalást jeleznek (például az előfordulási gyakoriság nagyon csekély), a Caveon további vizsgálatra visszaküldi a gyanús tesztlapokat az iskolai vezetőknek.

Noha a cég ezoterikus adatellenőrzési módszereit csak a szakértők értik és a cég a tesztfelmérések általában is titkos világában tevékenykedik, módszereinek bírálói is vannak. Egyesek például szóvá teszik, hogy mivel a metodikát nem tették közzé tudományos folyóiratokban, az eleve kétes. David Foster, a Caveon vezetője erre azt válaszolja, hogy a cég fő statisztikusa bárkinek a rendelkezésére áll, aki meg szeretné ismerni az elemzésekben felhasznált algoritmusokat.

A cél a megelőzés

De nem csak statisztikai módszerek léteznek. A jogi egyetemek felvételiztető tanácsa (LSAC) évente négyszer szervez ellenőrző felméréseket több mint 140 ezer felvételiző számára. A testület megbízásából a Caveon az interneten kutatja a kiszivárogtatásokat azokon a portálokon, amelyeken az éppen vizsgázott diákok beszámolnak társaiknak, hogy milyen kérdéseket kaptak, és melyek azok, amelyek feltehetően ismétlődni fognak. A cég, amely nem árulja el, hogy mennyit kér szolgáltatásaiért, levélben szólítja fel ezeknek a portáloknak a szerkesztőit, hogy a digitális szerzői jogot szabályozó törvény, a Digital Millennium Copyright Act előírásainak megfelelően távolítsák el a világhálóról a vitatott anyagot.

Noha Frezer cégének érdekében áll minél látványosabb eredményeket kimutatni a csalások leleplezésében, a megrendelő néha elégedetlen. Atlantában a tanügyi hatóság saját ellenőrei több tucat iskolában bukkantak szabálytalanságokra, a Caveon kevesebb problémát mutatott ki: mintegy tucatnyi tanügyi intézményt talált gyanúsnak, de 33 másikat felmentett. Sonny Perdue kormányzó szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a Caveon saját üzleti érdekeit próbálja előmozdítani más iskolai körzetekben.

Frezer viszont azt hangoztatja, hogy a tanügyi hatóság csak a tesztlapokon látható javításokat vette figyelembe, a Caveon viszont finomabb elemzést végzett, és nem fújja fel a kis különbségeket. A cég feladata különben sem az, hogy "kivégezze a csalókat", hanem az, hogy általában elérje a puskázás, a manipulálás csökkentését, a méltányos és megbízható tudásvizsgálatot.

„A cél a megelőzés. A csalások felderítése csak egy lépés: mi felderítjük és megelőzzük a csalásokat" – fejtette ki a Caveon filozófiáját a társalapító.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X