nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megbüntették a tigristartókat

Egyenként háromezer jüan (137 ezer forint) pénzbírságra ítélték a kelet-kínai Csingtao város törvényhozásának három képviselőjét, miután bebizonyosodott, hogy engedély nélkül tenyésztettek és tartottak szibériai tigriseket – közölte a kínai média.

MTI | 2015. március 22.
|  

A szabálytalanságra az után derült fény, hogy a holdújév februári köszöntésének idején egy kölyöktigris a tűzijátékok és petárdák zajától megijedve, láncát elszakítva levetette magát egy magas épületről és a betonon szörnyethalt. Utóbb kiderült, hogy a hét hónapos állatot egy másikkal Jang Ven-cseng, Santung tartomány székvárosának egyik képviselője tartotta a háztetőn egy 3 méter magas ketrecben. A városatya azt nyilatkozta, hogy a kis tigrist egy turisztikai vállalkozást üzemeltető ismerősének kérésre fogadta be ideiglenesen. Kiderült, hogy az ismerősnél nyolc tigriskölyök volt, míg egy harmadik személynél további négy.

Mindhárman a kilencmilliós tengerparti város helyi törvényhozásának képviselői. Sajtójelentések szerint Jang és két társa lemondtak posztjukról, a nagymacskákat a hatóságok elkobozták. A hatályos kínai törvények szerint ugyanis a tigrisek állami védelem alatt állnak és magánszemélyek nem tenyészthetik őket.

Vadon élő szibériai tigrisek elsősorban Kína északkeleti részében, Csilin és Hejlungcsiang tartományban találhatók, valamint az orosz távol-kelet területén és a Koreai-félszigeten. Úgy tudni, számuk ötszáz körül lehet, ebből Csilinben 27-ről tudnak.

Szibériai tigris
Szibériai tigris
(Forrás: Wikimedia Commons / Jöshua Barnett / CC BY 2.0)

Tavaly egy szibériai tigrisek csempészésével foglalkozó férfit a veszélyeztetett faj adásvétele miatt hét és fél év börtönre ítéltek Csöcsiang tartományban. Kuanghsziban 13 évet kapott egy másik illető, mert vett magának három tigrist és mind megette.

Kínában hivatalosan 1993 óta tilos a tigrisből készült termékek forgalmazása, ami azt jelenti, hogy a továbbra is fennálló, elsősorban gyógyszerészeti és étkezési célú kereslet miatt a feketepiacon megnőttek az árak.

A China Daily című angol nyelvű napilap összeállítása szerint egy-egy bengáli vagy szumátrai tigris bőréért, csontjaiért és mancsaiért akár 500 ezer jüant (23 millió forintot) is elkérnek, míg a szibériai tigrisért kifizetendő summa meghaladhatja az egymillió jüant (46 millió forintot) is. Ezért a szakemberek szerint félő, hogy az illegálisan tartott tigrisek végül gyógyászati vagy konyhai „alapanyagként” végzik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X