nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cukiság
Ki altatja el Gertjie-t?

Gertjie végignézte, ahogy orvvadászok meggyilkolják az anyját. Most állatvédők etetik és vele is alszanak, ő ugyanis egyedül nem tud.

nyest.hu | 2014. június 19.
|  

Azt hinnénk, hogy traumák csak minket, embereket érhetnek; az állatok könnyen átvészelik az őket ért tragédiákat. Ez azonban tévedés. Gertjie, a kis orrszarvú nem tud egyedül aludni, amióta végignézte, ahogy orvvadászok meggyilkolják édesanyját.

Májusban az állatvédők anyja holtteste mellett találtak rá a keservesen síró kis rinocéroszra. Most a dél-afrikai szervezet munkatársai ápolják, etetik és altatják. A kis rinocéroszt három óránként kell megetetni; egy éves koráig kizárólag tejet fogyaszt. Az állatot gondozók pedig felváltva őrzik az álmát, ugyanis egyedül nem tud aludni. A szervezet várja az adományokat, hogy elegendő sovány tejet tudjanak venni Gertjie-nek. Az állatvédők mindaddig gondját viselik a kis orrszarvúnak, amíg készen nem áll arra, hogy visszavigyék eredeti, természetes élőhelyére.

Az orrszarvúfélék vagy más néven rinocéroszok rendszertani családjába öt, Afrikában és Ázsiában élő faj tartozik. A növényevő orrszarvúk jellemzője a „szarv”, ami a homlokuk közepén található, 1,5–5 cm vastagságú szaruképződmény. Hallásuk és szaglásuk kiváló, de a látásuk gyenge. Ezzel állhat összefüggésben agresszivitásuk.

Indiai orrszarvú
Indiai orrszarvú
(Forrás: Wikipédia)

Az orrszarvúk átlagosan 40 évig élnek, és igen lassan szaporodnak. „Szarvuknak” a hagyományok szerint gyógyító erőt tulajdonítanak, ezért illegálisan vadásszák őket. Ráadásul élőhelyeik pusztulóban vannak. Így a veszélyeztetett fajok közé tartoznak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X