nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megalakult az iskolákat fenntartó központ

Megalakult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, melynek mintegy 150 ezer alkalmazottja lesz, és 2013. január 1-jén kezdi meg működését – jelentette be Hoffmann Rózsa. Ekkora munkaszervezet évtizedek óta nem volt Magyarországon.

Edupress | 2012. július 3.
|  

A közoktatási intézmények 2013. január 1-jétől állami fenntartásba kerülnek, ennek feladatait a humántárca felügyelete alatt létrejövő intézményfenntartó központ irányítja majd. A központnak a kétszáz járásban tankerületei lesznek. A fenntartói feladatok átvételével a kormánynak az a célja, hogy felszámolja az iskolák közötti különbségeket, amelyek az önkormányzatok eltérő anyagi lehetőségeiből adódtak.

„Több ezer fős – megyei, járási – apparátus, 160 ezer fős alkalmazotti létszám, 7-800 milliárdos költségvetés – ilyen számokkal írható le a leendő közoktatás. A MÁV-nak 35-38 ezer fő munkavállalója van, ez tehát négy MÁV-nyi szervezet” – mondta korábban Pokorni Zoltán az fn.hir24.hu-nak.

Hoffmann Rózsa csütörtökön azt mondta, a háromezernél kisebb lélekszámú települések iskoláinak működtetése automatikusan az állam kötelessége lesz, de ha az önkormányzat nyilatkozik arról, hogy képes finanszírozni, átveheti a feladatot. A háromezernél magasabb lélekszámú falvak, városok is nyilatkozhatnak arról, hogy tudják-e fedezni a vagyonnal együtt járó kiadásokat. Ha nem, a központi költségvetés ebben az esetben is átvállalja a terheket. Hozzátette, a központ létrehozása több százmillió forintos költséggel jár, de ez megtérül a későbbiekben, és ezt követően további többletforrásokra már nem lesz szükség.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X