nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Még nem büntettek a szlovák nyelvtörvény alapján

A CSEMADOK és az MKP kizárólag magyar nyelvű tájékoztatásért, illetve plakátjáért, a Pöstyéni Körzeti Hivatal a szlovák nyelv szabályai ellen vétett.

MTI | 2012. augusztus 21.
|  

A szlovák államnyelvről szóló törvény 2009-es elfogadása óta, annak be nem tartása miatt még senkit sem bírságolt meg a szlovák kulturális minisztérium – közölte Jozef Bednár, a tárca szóvivője vasárnap. A vonatkozó jogszabálynak a bírságolást lehetővé tevő módosítását az első Fico-kabinet idején, még 2009-ben hagyta jóvá a pozsonyi törvényhozás. A módosítás alapján bírságolhatóvá vált anem megfelelő szintű szlovák nyelvhasználat a hivatali érintkezésben. 2010-ben a jogszabály ismét változott, a módosítás 5000 euróról 2500 euróra csökkentette a kiszabható bírság felső határát, valamint megszabta azt is, hogy bírságot csak állami és önkormányzati szervek kaphatnak.

A szlovák szaktárca közlése szerint 2010-től ez év július végéig a minisztérium 69 a törvény megsértésére rámutató beadványt kapott. A panaszok túlnyomó többsége olyan esetekre hívta fel a figyelmet, amikor nyilvános helyeken bizonyos információkat nem tettek közzé szlovákul, valamint olyanokra is, amikor a közigazgatás információs rendszereiben nem jelenítették meg az államnyelven az ott közölt információkat. A törvény értelmében a szaktárca még az esetleges bírság kiszabása előtt köteles felszólítani az érintetteket a hiányosságok pótlására. Erre három esetben került sor az említett időszakban.

A minisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint az egyik ilyen figyelmeztetéssel a kálazi CSEMADOK-alapszervezet esetében éltek. Őket azért marasztalták el, mert egy kulturális rendezvénnyel kapcsolatos tájékoztatást csak magyarul tettek közzé. A jogszabály alapján figyelmeztetésben részesült a Pöstyéni Körzeti Hivatal is, itt a szlovák nyelv szabályai ellen vétettek. A harmadik figyelmeztetést a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kapta egynyelvű választási plakátjai miatt. A többi esetben Jozef Bednár szerint írásos figyelmeztetésre sem volt szükség, mivel a hiányosságokat már a felülvizsgálati szakaszban orvosolták.

Bírságolási lehetőséget a tavaly júliusban módosult kisebbségi nyelvhasználati törvény is tartalmaz. Ennek alapján 50 és 2500 euró közötti bírságot lehet kiszabni többek között azokra a hivatalokra, amelyek nem teszik lehetővé a kisebbségi nyelv hivatali használatát azokon a településeken, ahol ezt a nyelvhasználati küszöb (a lakosság arányszáma) megengedi. A kisebbségi nyelvhasználati törvény alapján kiszabható bírságokra ez év júliusáig türelmi idő vonatkozott. Az azóta eltelt több mint másfél hónap alatt ennek a törvénynek az alapján sem szabtak ki büntetést.

Bugár Béla, a kisebbségi nyelvhasználati törvény tavalyi módosítását előterjesztő Most–Híd szlovák-magyar párt elnöke a türelmi idő lejárta és az esetleges büntetések kiszabása kapcsán az MTI-nek azt mondta: ha sor kerül ilyen esetre, a törvény be nem tartása miatt a kisebbségügyi kormánybiztos hivatala először csak figyelmezteti az érintett települések önkormányzatát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X