nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Meet the Scientist

Tíz vidéki és budapesti középiskolában tartanak közérthető előadást természettudományok és műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjas kutatók a Meet the Scientist elnevezésű programsorozatban, amely szerdán vette kezdetét a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.

MTI | 2013. február 8.
|  

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Egyesület, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége és a Külügyminisztérium által szervezett program ünnepélyes nyitóelőadását Iván Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának Bolyai János kutatási ösztöndíjas egyetemi docense tartotta.

A program célja, hogy megmutassák a diákoknak, milyen érdekesek a természet- és a mérnöki tudományok és milyen gazdag perspektívája van a kutatóknak külföldön és itthon egyaránt – mondta Greiner István, a MISZ alelnöke. Arról is szólt, hogy a szövetség húsz éve gondozza a klasszikus műszaki, természettudományos innováció táptalaját. Sajnos a magyar innovációs kultúra ma is elmaradott, a fiatal korosztályra a műszaki és természettudományok iránti érdeklődés hiánya jellemző – fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államokban töltött tanulmányidő mindkét ország számára hasznos lehet. A projekt ugyanis amerikai tanulmányi lehetőségeket népszerűsít a magyar középiskolások körében.

Barlay Bence, az első előadásnak helyet adó gimnázium igazgatója kiemelte: az újbudai iskola századik születésnapját ünnepli a 2012/213-as tanévben. „Ez az évforduló egybeesik iskolánkban egyfajta megújulással” – mondta, amelynek keretében kiszélesítik a természettudományos oktatást.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere megtiszteltetésnek nevezte, hogy a rendezvénysorozat a kerület iskolájában indul útjára. Kitért arra, hogy a rendezvénysorozat találkozik a kormányzat elképzelésével, miszerint a természettudományos és a mérnökképzés erősítésére van szükség. „A jövő oktatóinak, generációjának sorsa, és azt hiszem, az ország jóléte is nagyban azon múlik, hogy ez a képzés milyen színvonalú lesz” – fogalmazott a polgármester.

Az első előadó, Iván Kristóf biomérnök 2011-ben volt Fulbright-ösztöndíjas, családjával együtt nyolc hónapot tölthetett el a kaliforniai Berkeley Egyetemen. Megjegyezte, hogy nagy örömmel vállalta el a nyitóelőadást, amelynek keretében a középiskolások nyelvére próbálja lefordítani a kutatási területét, a hordozható orvosi diagnosztikát.

A programsorozatban hat budapesti és négy vidéki középiskola vesz részt, például a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, a debreceni Ady Endre Gimnázium, a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium vagy a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X