nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nagy-Britannia
Sipirc vissza az iskolapadba!

A brit konzervatív politikusok elégedetlenek a szülők matematikai ismereteivel. Rájuk férne egy kis korrepetálás.

nyest.hu | 2015. április 14.
|  

A brit konzervatív párt választási ígéretei között az szerepel, hogy a jövőben az iskolai szülői értekezleteken matematikaórákat tartanak majd a szülőknek, írja a The Telegraph. A politikusok szerint a tervezett szülői korrepetálásokra azért van szükség, mert a felnőttek matematikai ismeretei nem elegendőek ahhoz, hogy gyermekeiknek segítsenek a házi feladatok elkészítésében.

Az OKÉV betűszó az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont rövidítése. A szervezet számos feladata közül az egyik az országos kompetenciamérések – népszerű nevükön OKÉV-mérések – lebonyolítása. Ezeknek a központi méréseknek a során a 4., 6., 8. és 10. évfolyam minden tanulója az év egy bizonyos napján matematikai és szövegértési feladatsort old meg.

A cikkben – „Átmenne Ön a 11 évesek szintfelmérőjén?” címmel – egy nyolc tételből álló feleletválasztós tesztet is találunk, amelyet a magyarországi OKÉV-felmérésekhez hasonló brit SAT [set] (Standard Assessesment Tasks ’standard felmérő feladatok’) nevű felmérésből vettek át. Ízelítőül álljanak itt azok a feladatok, amiket a lap olvasóinak kevesebb, mint 90% tudott megoldani. A feladatok megoldásához csak papírt és ceruzát használhatnak olvasóink is!

Mennyi 11×11?

a) 132

b) 121

c) 110

Minden olyan számnak, ami osztható 10-zel, ugyancsak osztói a következő számok:

a) 2, 5

b) 3, 6, 9

c) 1, 2, 5

Végezze el a következő osztást: 1652:28

a) 59

b) 112

c) 78

A Tory párt politikusai szerint a matematikaórák és a tantárgyi követelmények olyan nagy mértékben változtak az elmúlt évtizedekben Nagy-Britanniában, hogy a szülőknek valóban segítségre van szükségük ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani akár általános iskolás gyermekükkel is.

Ő is visszaült? Laura Bush ötödikes matekórát látogat
Ő is visszaült? Laura Bush ötödikes matekórát látogat
(Forrás: Wikimedia Commons / White House / PD)

A cikk alapján úgy tűnik, hogy a párt nem tartja elegendőnek azt, ahogy jelenleg az iskolák a szülőket segítik. Meglehetősen általános gyakorlatot ugyanis az, hogy a szülőknek az iskolák kis füzetek vagy előadások formájában tájékoztatást nyújtanak a matematikaoktatásról. Egyes helyeken külön foglalkozásokat és óralátogatásokat is tartanak, valamint tippeket adnak a szülőknek ahhoz, hogy a mindennapi életben hogy segíthetik gyermekeik matematikai gondolkodásának fejlődését. A Tory politikusok szerint mindez nem elég – a szülőknek inkább korrepetálásra kellene járnia, hogy a gyakorlatban is elsajátíthassák a megfelelő készségeket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X