nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már mérkőznek a helyesírók

Számot adhatnak helyesírás-tudásukról a magyar felső tagozatos diákok a határokon innen és túl. Már zajlanak a területi fordulók.

nyest.hu | 2010. február 16.
|  

Az idei a 14. alkalom arra, hogy a Kárpát-medence magyar iskolásai számot adjanak helyesírás-tudásukról a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny keretében. A megmérettetést a Magyar Nyelvtudományi Társaság indította útjára 1997-ben. A szervezők célja egyrészt nemes („a magyar nyelv ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének erősítése”), másrészt praktikus: „a továbbtanuláshoz, az informatikai eszközök használatához, a munkavégzéshez szükséges helyesírási kompetencia mérése, fejlesztése”.

A vetélkedő három fordulóból áll: a területi fordulókat márciusban, a megyeit áprilisban bonyolítják le. A feladatlapokat és a javítási kulcsot már ki is postázták az illetékes tanfelügyelőségekre. A harmadik forduló a kárpát-medencei döntő, amelyre Magyarországról minden megye osztályonként 1–1, Budapest 3–3 versenyzőt küldhet. A határon túli magyarlakta területekről osztályonként 2–2, Erdélyből 3–3 diákot hívnak meg. Ennek az időpontja 2010. május 29. A zsűri elnöki tisztét immár évek óta Grétsy László nyelvész tölti be.

A megyei és fővárosi versenyeken a legeredményesebb diákok oklevelet és könyvjutalmat nyernek, a kárpát-medencei döntőn pedig az emléklapok és könyvjutalmak mellett a legjobb iskola megkapja a Simonyi Zsigmond-serleget, míg a legeredményesebb felkészítő tanár egy ajándékcsomag mellett hazaviheti az Arany Oklevelet is. Emellett különdíj jár a 10 legjobb határon túli versenyzőnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X