nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már az olaszok is kínaiul tanulnak

Egyre népszerűbb a kínai nyelv Olaszországban is. Már több gimnáziumban lehet a klasszikus nyelvek mellett kínaiul is tanulni.

MTI | 2010. május 13.
|  

Egyre több olasz gimnáziumban tanítanak kínai nyelvet, miután a diákok és a szülők részéről is nagy érdeklődés mutatkozik az egyáltalán nem könnyű keleti tantárgy iránt. A Vergiliusról elnevezett mantovai gimnáziumban például szeptembertől nem csak görögül és latinul lehet tanulni, hanem kínaiul is. A jezsuiták alapította humán és nyelvi gimnázium igazgatója, Giovanni Perrino elmondta, hogy amikor az oktatási minisztérium bevezette a harmadik, szabadon választható idegen nyelv tanítását, ő rögtön arra gondolt, hogy az angol, francia, német és spanyol helyett miért ne választhatnának a diákok az oroszt vagy a kínait. Végül a távol-keleti nyelv részesült előnyben, mivel a gimnáziumban az utóbbi négy évben már tartottak fakultatív kínai kurzust.

Az ősszel kezdődő tanévben a kínai nyelv a rendes tantárgyak között szerepel majd. Öt éven át tanítják, az első két évben heti öt, az utolsó háromban heti négy órában. A programban nyelvtan, beszélgetés és kínai irodalom is szerepel. Az érdeklődés nem maradt el: diákok és szülők is lelkesen várják a kínai órákat. Egyedül mandarinul tudó nyelvtanárt kell még találni.

A 48 ezer lakosú lombardiai Mantovában élők csaknem tizenkét százaléka bevándorló. A legtöbben a brazilok vannak, őket a marokkóiak, románok, albánok követik. Az utolsók a kínaiak 162 fővel. Hasonló arányokat jeleznek az országos bevándorlási adatok is: a kínai az egyik legkisebb külföldi közösség 177 ezer taggal (a római belügyminisztérium 2008-as jelentése szerint).

A világ legtöbb embere által beszélt nyelv egyre gyakrabban kerül be az olasz gimnáziumok tantervébe. A milánói elitgimnáziumnak számító Pariniben a szülők kezdeményezték a kínai tanítását. Rómában négy gimnáziumban választható fakultatív tantárgyként, és ötven diák jelentkezett a vicenzai Pigafetta gimnáziumban is a szeptembertől indítandó kínai nyelvkurzusokra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X