nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már Új-Zélandon is hódít a kínai

Az új-zélandi és a kínai kormány is támogatja a kínai nyelv oktatását az új-zélandi középiskolákban. A közeli cél: jövőre 50 ezer kínaiul tanuló diák.

nyest.hu | 2010. március 31.
|  

Az új-zélandi Konfuciusz Intézet 50 ezer mandarin nyelvet tanuló új-zélandi diákot szeretne már a jövő évben. A kínai kormány által támogatott intézet azzal a céllal jött létre 2007-ben, hogy a kínai nyelv váljon az új-zélandi diákok leggyakrabban választott második nyelvévé. Ez a cél azonban jelenleg még igen távoli: az Oktatásügyi Minisztérium adatai szerint 27 ezer diákkal jelenleg a francia a leggyakrabban választott nyelv az új-zélandi középiskolákban, a japán a második 17 500 diákkal, és messze lemaradva harmadik a kínai – csak kétezer középiskolás tanulja.

A New Zealand Herald mostani cikke beszámol továbbá arról is, hogy az Új-Zéland és Kína közötti szabadkereskedelmi megállapodás szerint 150 kínai nyelvtanár taníthat Új-Zélandon. Nyolc, a húszas éveiben járó tanárnő már meg is érkezett Aucklandbe. A kínai állam biztosítja a tanárok utazási költségeit és a költőpénzüket, míg az új-zélandi kormány állja a biztosítási költségeiket és szállást fizet a számukra.

Új-Zélandnak 4,3 millió lakosa van és túlnyomó többségük vagy az angolt, vagy Új-Zéland másik hivatalos nyelvét, az őshonos maorit beszéli (4,1%). Új-Zéland kereskedelmében Kína már most a negyedik legnagyobb exportpartner és a második legnagyobb importőr, de a jövőben Kína szerepének további növekedését várják. A kínai nyelvre Új-Zélandon is nagy szükség lesz, erre próbál a kormány időben felkészülni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X