nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Maki-matuzsálem

A Miskolci Állatkertben 33. születésnapját ünnepelte szerdán Csókos, a világ legidősebb Mayotte-makija. Ez alkalomból a gondozói kedvenc csemegéiből készült tortával és egy virágcsokorral ajándékozták meg.

MTI | 2012. április 28.
|  

Csókos a nemzetközi nyilvántartások adatai szerint a világ legidősebb Mayotte-makija (Eulemur fulvus mayottensis). 1979. április 25-én, a berlini Tierparkban jött világra, kezdettől fogva emberi kéz gondozta, ezért mind a mai napig nagyon ragaszkodik az emberi társasághoz.

Mindössze egyéves volt, amikor a budapesti állatkertbe került, ahol 15 évet élt, majd 1995-ben került Miskolcra. Budapesten kapta a Röfi nevet, mely röfögésszerű hangjára utalt, később azonban átkeresztelték Csókosnak, mivel az emberekhez való ragaszkodását azzal is kimutatja, hogy a kifutójába lépő gondozót „csókokkal” üdvözli.

A Mayotte-maki rokona, a barna maki
A Mayotte-maki rokona, a barna maki
(Forrás: Wikimedia Commons / JialiangGao / GNU-FDL 1.2)

A Mayotte-maki a barna maki egyik alfaja, amely kizárólag a Madagaszkártól mintegy 300 kilométerre lévő Mayotte-szigeten és a közelében lévő Comoro-szigeteken él. Mint a makifélék mindegyikének, így a Mayotte-makinak is az élőhelyek elvesztése fenyegeti leginkább a fennmaradását. A makifélék a természetben ritkán érik el a 20 éves kort, de állatkertekben is nagyon kivételes esetben élnek 30 évnél tovább. Az eddig ismert legidősebb állat egy barna maki és egy szerecsen maki hibridje volt, az állat 39 évet élt.

Csókos idős kora miatt már kevésbé aktív, ám ennek ellenére jó egészségi állapotnak örvend.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X