nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A majmok is ragoznak?

Képzeljenek el egy nyelvtanórát, amin a kis cerkófmajmok ragozni tanulnak. Ha ez még messze van is, az alapok: a ragszerű utótagok már megvannak.

nyest.hu | 2009. december 7.
|  

Lassan alig marad valami, amit az emberi nyelv kizárólagos jellemzőjeként tarthatunk számon – állapítja meg Thore Bergman evolúció-kutató biológus. A Michigani Egyetem professzora nem véletlenül tette ilyen kijelentést: nemrégiben ugyanis kiderült, bizonyos afrikai majmok a ragokhoz hasonlítható utótagot tesznek figyelmeztető hangjaik mögé.

A Campbell-cerkófmajmok igen változatos szókinccsel rendelkeznek, ha ragadozókról van szó, számol be a Science weboldala. Külön figyelmeztető jelzésük van tudniillik a leopárd- vagy éppen a sas-veszélyre, de másképp „fogalmaznak”, ha nem ragadozóra, csupán egy lezuhanó ágra kell figyelemmel lennie a cerkófkolóniának.

Noha a csevegés talán erős kifejezés, a veszélyjelzésnél többre használják „nyelvüket” beszédes szürkésszőrű rokonaink. A megfelelő hangok kombinálásával akár azt is kommunikálni tudják, hogy a ragadozótól most éppen nem kell tartani, mert messze jár.

A vészjelzések módosítására pedig gyakorlatilag ragokat használnak: a franciaországi Rennes egyetemének kutatói megfigyelték, hogy a majmok „oo” utótagot tesznek hozzá a már megszokott, korábban ismert hangokhoz. Így természetesen a jelentés is módosul. A megfigyelések azért páratlanok, mert eddig, mondja Alban Lemasson főemlős-kutató, nem találtak még a ragozásra ehhez hasonló példát az állatvilágban.

Információ
X