nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Igen, láttam a 6-ot csak gondoltam kapjanak szót a szarmata nyelvészek is.
  2022. 11. 26, 11:00  Urál‒Altaj
 • Fülig James: Update: Ural folyó Alighanem Nagy Katalin nem konzultált nyelvészekkel, amikor átnevezte a...
  2022. 11. 26, 10:51  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A majmok is ragoznak?

Képzeljenek el egy nyelvtanórát, amin a kis cerkófmajmok ragozni tanulnak. Ha ez még messze van is, az alapok: a ragszerű utótagok már megvannak.

nyest.hu | 2009. december 7.
|  

Lassan alig marad valami, amit az emberi nyelv kizárólagos jellemzőjeként tarthatunk számon – állapítja meg Thore Bergman evolúció-kutató biológus. A Michigani Egyetem professzora nem véletlenül tette ilyen kijelentést: nemrégiben ugyanis kiderült, bizonyos afrikai majmok a ragokhoz hasonlítható utótagot tesznek figyelmeztető hangjaik mögé.

A Campbell-cerkófmajmok igen változatos szókinccsel rendelkeznek, ha ragadozókról van szó, számol be a Science weboldala. Külön figyelmeztető jelzésük van tudniillik a leopárd- vagy éppen a sas-veszélyre, de másképp „fogalmaznak”, ha nem ragadozóra, csupán egy lezuhanó ágra kell figyelemmel lennie a cerkófkolóniának.

Noha a csevegés talán erős kifejezés, a veszélyjelzésnél többre használják „nyelvüket” beszédes szürkésszőrű rokonaink. A megfelelő hangok kombinálásával akár azt is kommunikálni tudják, hogy a ragadozótól most éppen nem kell tartani, mert messze jár.

A vészjelzések módosítására pedig gyakorlatilag ragokat használnak: a franciaországi Rennes egyetemének kutatói megfigyelték, hogy a majmok „oo” utótagot tesznek hozzá a már megszokott, korábban ismert hangokhoz. Így természetesen a jelentés is módosul. A megfigyelések azért páratlanok, mert eddig, mondja Alban Lemasson főemlős-kutató, nem találtak még a ragozásra ehhez hasonló példát az állatvilágban.

Információ
X