nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarosodik a dunaszerdahelyi Lidl

A kétnyelvűségért nem csak az államnak és az állami vállalatoknak kell tenniük, hanem a gazdaság minden szereplőjének. Elvárható, hogy a cégek anyanyelvükön forduljanak vásárlóikhoz.

nyest.hu | 2012. július 18.
|  

A multinacionális vállalatok közül először a Lidl lépett a dél-szlovákiai kétnyelvűség érdekében. Éppen felújítás alatt álló dunaszerdahelyi üzletük környékén máris megjelentek a szlovák mellett a magyar feliratok is – adta hírül a Kétnyelvű Dél-Szlovákia - Dvojjazyčné Južné Slovensko Facebook-oldalán.

Magyarul is
Magyarul is
(Forrás: Facebook / Kétnyelvű Dél-Szlovákia - Dvojjazyčné Južné Slovensko)

Az oldal kommentelői azonban nem hatódtak meg az eseménytől. Van, aki azt kifogásolja, hogy a komáromi Lidlben és környékén egyetlen magyar felirat nincs, másnak az nem tetszik, hogy külön szlovák és magyar nyelvű plakátok vannak, és ez így nem igazi kétnyelvűség. Van olyan is, aki azt sérelmezi, hogy a cég szlogenje a magyar nyelvű plakátra is szlovákul került. Nekünk az szúrt szemet, hogy a nyitvatartási időt feltüntető plakáton a napok rövidítése – legalábbis magyarországi magyar szemmel – furcsa.

Hé!
Hé!
(Forrás: Facebook / Kétnyelvű Dél-Szlovákia - Dvojjazyčné Južné Slovensko)

Az, hogy a nyitvatartás szót egybeírták, ugyan nem felel meg az aktuális helyesírási szabályoknak, de egészséges nyelvérzékről tanúskodik. Bizonyára van még tere a fejlődésnek, de egyelőre inkább annak örülhetünk, hogy jó irányba változik a helyzet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X