nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Somorján – magyarul is

Újabb győzelmet aratott a Somorja Hangja – Vox Samariae civil mozgalom: ismét kétnyelvűek a feliratok Somorja autóbusz-pályaudvarán.

nyest.hu | 2012. szeptember 26.
|  

Magyar nyelvű táblák kerültek a szlovák feliratok mellé Somorja nemrég felújított buszpályaudvarán. Mint arról nemrég beszámoltunk, a buszállomást a hónapokon át tartó felujítás után augusztus 28-án adták át, a felszállóhelyeknél kihelyezett új információs és célállomást jelző táblák azonban kizárólag szlovák nyelvűek voltak. 

A Vox Samariae polgári társulás nyílt levélben fordult Bárdos Gáborhoz, Somorja polgármesteréhez, figyelmeztetve őt a városi buszpályaudvar felújítása során kikerült egynyelvű táblák problémájára. Az intézkedés nem sokáig váratott magára, szeptember második felében ugyanis már fel is szerelték a szlovák mellé a magyar táblákat.

Somorján – magyarul is
Forrás: Facebook, Somorja hangja – Vox Samariae

A Somorja hangja – Vox Savariae társaság aktívan közreműködik Dél-Szlovákia kétnyelvűvé tételében. A somorjai üzleteket matricázással szólították fel kétnyelvű reklámfeliratok kihelyezésére, akciója nyomán valóságos matricaháború tört ki. Amikor pedig pedig a szlovák belügyminisztérium azért nem akarta bejegyeztetni a szervezetet, mert a nevében nem a szlovák változat, hanem a magyar állt elől, kiderítették, hogy a szlovák elnevezés nem is kötelező: így lett a szervezet  magyar-latin nevű.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X