nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarországon a legkevesebb a munkaszüneti nap

Kevesebb a törvényben meghatározott, munkaszünetet jelentő ünnepnap Magyarországon, mint a régió többi országában – derül ki az Accace outsourcing és tanácsadó cég hat közép-kelet-európai országban végzett felméréséből.

MTI | 2012. június 30.
|  

A cég pénteki közleménye szerint Magyarországon 10 olyan ünnepnap van egy évben, amikor nem kell dolgozniuk a munkavállalóknak, míg Szlovákiában 15, Lengyelországban 13, Csehországban 12, Romániában pedig 11 fizetett szabadnap van évente.

A szlovák döntéshozók két szabadnap eltörlésén gondolkodnak, a román politikusok viszont két új ünnepnap bevezetését tervezik a felmérés szerint. Ukrajnában Magyarországhoz hasonlóan szintén 10 fizetett ünnepnap van. Az ukránok azonban mind a tíz napot megkapják szabadnapként, mert ha hétvégére esik egy ünnepnap, akkor a rákövetkező hétfőn nem kell dolgozniuk.

A hosszú hétvége Szlovákiában és Lengyelországban jellemzően kevesebb, mint Magyarországon. Náluk ugyanis nem működik az elcserélt munkanapok rendszere: ha keddre vagy csütörtökre esik a szabadnap, akkor hétfőn és pénteken ugyanúgy dolgoznak, mint normál esetben, tehát nem váltják ki azt a napot egy szombattal.

Az Accace közleményében emlékeztet: az idén a korábbi évekhez képest sokkal több, kilenc hosszú hétvégét tölthetnek pihenéssel a magyar munkavállalók, ebből öt még hátravan.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X