nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csapatleépítés
Haszontalan a csapatépítés?

A hivatali „csapatépítési” próbatételek nem javítanak a munkavégzésen, inkább még távolítják is egymástól a munkatársakat – áll a brit Vodafone UK és a YouGov cégek tanulmányában.

MTI | 2012. február 7.
|  

Felmérésük szerint a dolgozók a szervezett csapatépítő túrákat jó esetben időpocsékolásnak értékelik, rossz esetben pedig annyira idegesítőnek, hogy még a „lábuk is ökölbe szorul” – ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph című brit lap. A felmérés ezer emberre terjedt ki, akiknek döntő többsége a csapatépítési elképzelések és módozatok széles változatát élhették meg, egyesek ehettek munkatársaikkal együtt tücsköt, másoknak közösen kellett kádfürdőzniük (fürdőruhában), akadtak olyan tréningek, ahol egymást kellett masszírozniuk a kollégáknak.

Az ezer fő kétharmada kényszerült részt venni valamilyen csapatépítő edzésen, és 54 százalékuk szerint nem segített a munkahelyi együttműködésben. Akik szerint mégis, azok esetében az adrenalintúrák – például gumikötélugrás a mélybe – bizonyultak a legkevésbé hasznosnak. A módszerek sereghajtóinak második helyezettjei a bizalomgerjesztő feladatok, például szembekötősdinek az a változata, amikor kollégái irányítására kell hagyatkoznia valakinek. A legcélravezetőbbnek a vállalati ivászat-evészet bizonyult – legalábbis a válaszok alapján.

A brit cégek meglehetősen sok időt és pénzt szánnak csapatépítésre. A tanulmány készítői szerint jobban tennék, ha a munkahelyeken javítanának a légkörön az együttműködés feltételeinek és lehetőségeinek javítása jegyében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 scasc 2012. február 8. 09:50

"A legcélravezetőbbnek a vállalati ivászat-evészet bizonyult" --- És ehhez 21. sz.-i szociológus kell? Mit gondoltok, miért volt már mindig is a közös étkezés a par-excellence csapatépítésnek a módja, mégpedig ott, ahol igazán fontos, ahol élet-halál függ a "csapatmunkától": mióta írásos források léteznek, ezt használták (συσσίτια, Spártában, hadászati sátorközösség (legkisebb szervezeti egység) közös étkezésébôl kialakult politikai-rituális étkezés). Mert ez mûködik legjobban. Aki nem ezt használta, hanem pl. egymást masszírozgatta, vagy szembekötôsdit játszott nem érte meg a másnapot, hogy leírhassa...

Szóval a fenti cikk alapján megállapíthatjuk, ha cinikusak vagyunk, hogy: a szociológusok arra valók, hogy a pszichológusok által kitalált hülyeségeket megcáfolják. Jól egymás kezébe játszanak ;-)

Információ
X