nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarok az európai nyelvi intézetek élén

Ezentúl az MTA Nyelvtudományi Intézete ad helyet a 30 országot számláló Európai Nemzeti Nyelvi Intézetek Szövetsége Titkárságának.

MTI | 2009. november 17.
|  

A jövőben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézete ad helyet az Európai Nemzeti Nyelvi Intézetek Szövetsége (EFNIL) Titkárságának. A szervezet főtitkára és egyben vezetőségi tagja Váradi Tamás lesz.

A szövetség Dublinban tartott éves közgyűlésén, november elején a tagországok egyhangúlag megszavazták, hogy a holland Nederlandse Taalunie nevű szervezetet felváltva az MTA Nyelvtudományi Intézete (NyTI) adjon helyt az EFNIL Titkárságának, valamint azt, hogy Váradi Tamás igazgatóhelyettes legyen a szervezet főtitkára és egyben vezetőségi tagja – közölte az intézmény hétfőn.

A közgyűlést minden évben egy adott témában megrendezett tudományos konferencia követi, mely téma ez alkalommal a kisebbségi nyelvek országonkénti helyzete volt. Kenesei István, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója a magyarországi helyzet elemzése mellett felhívta a figyelmet a szlovák nyelvtörvény súlyos problémájára is. A konferencia zárónyilatkozata, amelyet a tagok utólag fogadnak el, hangsúlyosan tartalmazza a szeptember 19-én tartott leeuwardeni (Hollandia) Mercator-NyTI konferencia ajánlásait is.

Az EFNIL 2003-ban alakult és jelenleg 30 országból 37 tagszervezete van. Céljai közé tartozik az egyes országok hivatalos nyelvéről, illetve nyelveiről szóló információk terjesztése, a nyelvpolitikával és nyelvhasználattal összefüggő ajánlások kidolgozása.

A MTA Nyelvtudományi Intézete 2004-ben lépett az EFNIL tagjai közé a másik magyarországi tagszervezettel, az Oktatási és Kulturális Minisztériummal együtt. 2007 óta az intézet az EFNIL két saját finanszírozású projektje közül az EFNILexnek a koordinátora, a programot Váradi Tamás, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatóhelyettese vezette. Az EFNIL hivatalos honlapját megújítva, 2008 óta a honlapot is a magyar intézet üzemelteti. E feladatok sikeres teljesítésének eredményeképpen kaphatta az Intézet és igazgatóhelyettese a megbízásokat – olvasható a NyTI közleményében.

Információ
X