nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elmarad a tanácskozás: a szlovák nyelvészek tartanak a sajtótól

Nem lesz szlovák-magyar közös nyelvtudományi tanácskozás a nyelvtörvényről, mert a Szlovák Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete visszautasította az MTA Nyelvtudományi Intézetének kezdeményezését – közölte az MTA pénteken az MTI-nek küldött közleményében.

MTI | 2009. október 16.
|  

A magyar fél korábban azt javasolta, hogy rendezzenek közös konferenciát a szlovák nyelvtörvényt támogató, illetve kritizáló álláspontokról.
Az MTA Nyelvtudományi Intézete azután kezdeményezett kétoldalú párbeszédet a nyelvészek között, hogy az európai nyelvhasználati szabályozásokról szóló, szeptember 19-én Hollandiában rendezett nemzetközi konferencián egyetlen szlovák résztvevő sem jelent meg az ismételt meghívások ellenére.

Mint írták, a szlovák nyelvészek szerdai értesítése azért is érte váratlanul a magyar társintézetet, mert a korábbi megegyezés szerint nyelvészek, történészek és jogászok tartottak volna előadást egy "kétfordulós" nyilvános vitán – először Pozsonyban, majd Budapesten – a két ország szakmai közönsége előtt.

A szlovák fél elsősorban azt kifogásolta, hogy a magyar oldal ragaszkodott a vita sajtónyilvánosságához. A magyar tudósok azzal érveltek, hogy a sajtó számára nyilvános vitában kiderülhetne: minden tudományos nézetkülönbség ellenére a résztvevők civilizált hangnemben, szakmai alapon vitáznak, tekintet nélkül a politikusoktól érkező üzenetekre.
Mint fogalmaztak, erre jó alapot szolgáltatott a résztvevő tudósok korábbi személyes kapcsolata, valamint egymás iránti megbecsülése. A tudomány képviselői megmutathatták volna azt is, hogy felül tudnak emelkedni a napi politika érdekein – írta az MTA intézete.

Tájékoztatásuk szerint a Szlovák Tudományos Akadémia az október 27-ére tervezett vita helyett sok résztvevős megbeszélést javasolt az akadémiák között a sajtó kizárásával és csupán egy közös közlemény kiadásával 2010-ben.

Információ
X