nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar vonatkozású dalok Santana új lemezén

Új albummal jelentkezik Carlos Santana. A gitárvirtuóz május közepén megjelenő, Shape Shifter című lemezén két magyar vonatkozású dal is szerepel.

MTI | 2012. április 3.
|  

A Shape Shifter Santana 36. albuma, de az első, amely új kiadójánál, a Starfaith Recordsnál jelenik meg. A május 14-én napvilágot látó korong 13 felvételt vonultat fel, és egy valódi instrumentális utazásnak ígérkezik: a 90-es évek végétől egészen napjainkig készült dalokat sorakoztat fel – közölte a lemez magyarországi terjesztését is végző Sony Music hétfőn az MTI-vel.

Mint kiemelték, a lemeznek két magyar vonatkozása is van: a Mr. Szabo című dalban Santana Szabó Gábor magyar dzsesszgitáros és zeneszerző előtt tiszteleg, akinek Gipsy Queen című dalát 1970-ben feldolgozta, és Peter Green Black Magic Woman című nótájával vegyítette az Abraxas című lemezen.

A másik magyar vonatkozású szám a Macumba In Budapest, amelyet Santana Walter Afanasieff producerrel közösen írt és készített, egy igazi klasszikus Santana latin jam, melyben Raul Rekow kongán, Karl Perazzo pedig ütős hangszeren játszik.

A Shape Shifter főként eredeti, instrumentális kompozíciókat tartalmaz, a Santana énekesei, Andy Vargas és Tony Lindsay csak egyetlen dalban hallhatóak.

Carlos Santana az albumot az amerikai földrészen őslakos indiánoknak ajánlotta, a nyitó dal, a lemez címét adó Shape Shifter is ősi amerikai hangulatot áraszt. A két záró dalt Santana fiával, Salvador Santanával jegyzi, aki mindkét számban zongorán játszik: az egyik a Canela, a másik pedig az Ah, Sweet Dancer, melynek különlegessége, hogy a gitárvirtuóz először Németországban hallotta egy taxiban, majd egy helyi lemezboltban lejegyezte, és azóta is rendszeresen játssza turnéin.

Santana, aki már csaknem egy tucatszor járt Magyarországon, mintegy fél évszázados karrierje során több mint 100 millió albumot adott el, és több mint 100 millió rajongónak játszott koncerteken világszerte. Tíz Grammy-díjat nyert – ebből rekordmennyiségű, 9-et egyetlen projekttel, az 1999-es Supernatural című koronggal – és 1998-ban beválasztották a rock and roll-hírességek csarnokába. A Rolling Stone magazin minden idők legjobb gitárosainak 100-as listáján a 20. helyet szerezte meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X