nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar nyelvű riportért büntettek

A hatályos szlovák nyelvtörvény szerint a médiában minden információnak az állam hivatalos nyelvén, tehát szlovákul is el kell hangzania.

MTI | 2013. március 1.
|  

A szlovákiai médiatanács pénzbüntetésre ítélte a párkányi városi televíziót működtető társaságot, mert egyik riportjában csak magyarul hangzott el egy beszélgetés – jelentette a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál csütörtökön. „Kénytelenek vagyunk a jelenlegi törvényeknek megfelelni, de nagyon szívesen vennénk, ha megváltoznának ezek a törvények” – kommentálta tömören a Bumm kérdésére válaszolva a szlovákiai médiatanács döntését Pereszlényi Gyula, az érintett cég vezetője.

A párkányi városi televízió azzal sértette meg a tanács szerint az államnyelv használatát szabályozó törvényt, hogy 2012. július 6-án hat alkalommal sugárzott egy tragikus balesetről szóló riportot, amely egy csak magyar nyelven elhangzó beszélgetést tartalmazott. A médiatanács emiatt 165 eurós büntetés megfizetésére kötelezte a televíziót működtető céget. A reklámot szabályozó törvény többszöri megsértése miatt a médiatanács írásbeli figyelmeztetésben is részesítette a társaságot.

Korábban a szlovák nyelven sugárzó, országos Fun Radio kereskedelmi csatornát részesítették figyelmeztetésben azért, mert egy magyar nyelvű OTP-reklámot sugárzott. A hatályos szlovák nyelvtörvény szerint a médiában minden információnak az állam hivatalos nyelvén, tehát szlovákul is el kell hangzania.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X