nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarul beszéltek, bírságot kaptak

A 19 óra és 23 óra közötti műsorsávban az eredetileg nem magyar nyelven készített filmalkotások és filmsorozatok legalább negyedét eredeti nyelven, magyar felirattal kell sugározni.

MTI | 2015. szeptember 6.
|  

Felirathiány és téves korhatár-besorolások, burkolt élelmiszer-reklám, szabálytalan támogatói megnevezések, szerződéses vállalások és adatszolgáltatási kötelezettség megsértése miatt szabott ki szankciót szolgáltatókra a médiatanács – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteki közleményében. Az MTI-nek küldött tájékoztatás szerint a médiatanács összesen 750 ezer forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára amiatt, hogy a televízió idén áprilisban és májusban összesen tizenöt alkalommal megsértette a médiatörvénynek azt az előírását, hogy a 19 óra és 23 óra közötti műsorsávban az eredetileg nem magyar nyelven készített filmalkotások és filmsorozatok legalább negyedét eredeti nyelven, magyar felirattal is el kell látnia.

Egy állampolgári bejelentés alapján indított eljárásban a médiatanács az M3 csatornán közzétett, Álommenedzser című játékfilm túl alacsony korhatár-besorolása miatt 400 ezer forintos bírsággal sújtotta a televízió szolgáltatóját, mert a műsorszám a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategória helyett 12-es karikát kapott, és nem a 21 óra utáni idősávban tűzték műsorra. A testület 200 ezer, illetve 100-100 ezer forint bírságot szabott ki a televíziót üzemeltető AMC Networks Central Europe Kft.-re, a FilmMánia csatornán sugárzott Választási kampány című játékfilm kétszeri, illetve a Gengszter és a Csajos a pasim című játékfilmek egyszeri műsorra tűzésekor alkalmazott túl alacsony korhatár-besorolás miatt. A csatorna a Gengszert 18-as korhatárkarika helyett 16-ossal, illetve a másik kettőt a 16-os besorolás helyett a 12 éven aluliak számára nem ajánlott korhatárkarikával vetítette.

A Mokka egyik márciusi adásában elhangzott burkolt édességreklám miatt a médiatanács 500 ezer forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára. Az AMC Networks Central Europe Kft. 50 ezer forint bírságot köteles fizetni amiatt, hogy a Sport2 csatornáján sugárzott OTP Bank Liga műsorszámban burkolt sörreklámot tett közzé. Az RTL Klub csatorna Havazin című műsorában márciusban öt alkalommal közzétett Sport Klub támogatói megnevezésekkel megsértette a támogatók körét korlátozó médiatörvényi rendelkezést, amely többek között kimondja, hogy tévés műsorszámot más tévés vagy filmes vállalkozás nem támogathat, emiatt a médiatanács a televíziócsatorna szolgáltatóját felhívással figyelmeztette a jogszabályok betartására.

A testület a Lánchíd Rádió Pécset üzemeltető vállalkozást 175 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, mert műsorszerkezetében eltért a szerződésében vállaltaktól, több saját műsort és kevesebb helyi közéletet bemutató, illetve nemzetiségi programelemet sugárzott a hatósági ellenőrzés alapján vizsgált áprilisi adáshéten.

A FIX budapesti helyi közösségi televízió szolgáltatójára 40 ezer forint bírságot rótt ki, mert a hatósági szerződésben rögzítetthez képest kevesebb saját, valamint közszolgálati és helyi közélettel foglalkozó tartalmat tett közzé. A testület a jóval kisebb vételkörzetű, kisközösségi, mezőtúri Pont Rádió esetében 10 ezer forint bírságot állapított meg, mert az a szerződésében leírtakhoz képest kevesebb hírműsort és több ismétlést tűzött műsorra a hatóság vizsgálata szerint.

A testület a harkányi Pátria TV médiaszolgáltatójára 50 ezer bírságot szabott ki amiatt, hogy nem küldte meg a médiatörvényben előírt, 2014-re vonatkozó beszámolóját a közösségi médiaszolgáltatás feltételeinek teljesüléséről. Mivel a ceglédi 92,5 MHz-en működő Alföld Kapuja Rádió Kft., valamint a nyíregyházi 91,1 MHz-en és a zalaegerszegi 95,1 MHz-en rádiót üzemelő Zenebolygó Kft. késve teljesítette a 2014-es működésükre vonatkozó beszámolási kötelezettségét, a Médiatanács a három médiaszolgáltató esetében 25-25 ezer forint bírságról hozott döntést.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
10 Lalika 2015. szeptember 9. 21:10

@GéKI:

> TE a "Kuruczinfó" - vegzálásával, üldözésével, tiltásával sem értesz egyet

na tisztázzunk valamit: én a kurucinfó betiltásával onnantól értek egyet, ha azon bűncselekményekre történő uszítás jelenik meg. nem támogattam soha a gyűlöletbeszéd-ellenes törvényeket sem - hozzáteszem: a nyest sem (!) (akkor asszem boldog voltál azzal, hogy épp mocskos nácizták a nyestet, sebaj). de ha bűncselekményre uszítanak, akkor börtönbe velük.

> "roppant demokratikus álláspont", hogy mivel nem értünk egyet néhány "amatőr politikai agitátor" írásával - húzzunk el. Esetleg "átnevelő táborba" is lehetne bennünket zárni.

én sem hiszek annyira komolyan a szemantikában, de azért ennyire talán nem kéne kicsavarni, amit mondtam. azt mondtam, ha nem tetszik egy portál szellemisége, nem muszáj ott lógni, el lehet menni egy másikra, befogadóbb közönségnek osztani az észt. te miért vagy itt mondjuk? őszintén kérdezem: nem lenne jobb valami mandiner-szerű felületen toboroznod a gyöknyelvészet híveit?

> "áltudományos aktuálpolitikai liberálpopulista"

ajaj. ez a saját minősítésed. fegyvered, hogy nem olvasod tovább. nem kell szeretni azt, ami nem tetszik. nem vagy abban a helyzetben, hogy ez az egyetlen magyar médiatermék és rá vagy szorítva. ezt magánemberek szerkesztik, magánpénzből. ha gondolod, olvasod, ha nem, nem. az viszont tök inkorrekt, hogy itt tvisztelsz nap mint nap, de ezerrel kérnél a fejükre pár százmilliós büntetést, mert nem imádják a gyöknyelvészeted, vagy mert csúnyán beszéltek a miniszterúrról (mely hang, ugyanitt, nyilván nem zavart a Gyurcsányék alatt. érted, ez lenne a megbecsülendő függetlenség - á, mindegy.)

9 Avatar 2015. szeptember 8. 11:32

@GéKI: Ezek szerint te azt szeretnéd, hogy valaki téged folyamatosan piszkálgasson vélt sérelme alapján, és hőbörögjön szinte minden szavad miatt folyton azt keresve min lehetne megsértődni?

8 GéKI 2015. szeptember 8. 11:12

@Krizsa:

"...és mindenki azt teszi, amit meggyőződése diktál..."

Na ez- az a tipikus "liberálpopulista" demagógia - mindent szabad amit a törvény nem tilt.

E helyett szoktam én használni a "családi modellt" - "Semmit olyat ne tégy, másokkal szemben, amit nem szeretnél, ha embertársaid is megtennének veled."

7 GéKI 2015. szeptember 8. 11:04

@Lalika:

Amennyiben TE a "Kuruczinfó" - vegzálásával, üldözésével, tiltásával sem értesz egyet, akkor tiszteletben tartom a "demokratikus" álláspontodat. Egyeként kénytelen vagyok - demagógnak nevezni. Egyébként is "roppant demokratikus álláspont", hogy mivel nem értünk egyet néhány "amatőr politikai agitátor" írásával - húzzunk el. Esetleg "átnevelő táborba" is lehetne bennünket zárni.

Én nem azt mondtam, hogy soha többé ne írjanak, csak azt mondtam, hogy akkor ez legyen nyílt, és tisztességesen jelenjen meg az IMPRESSZUMBAN.

Mert ezen írások nem felelnek meg a "népszerű-tudományos" kritériumoknak, inkább valók egy "áltudományos aktuálpolitikai liberálpopulista" rovatcimke alá. Hozzon létre a NYEST egy ilyen rovatot és akkor mindenki tudni fogja, hogy ott mit kaphat. Aztán vagy kell neki vagy nem. Ez azonban így félrevezető...és hazug...

6 Lalika 2015. szeptember 8. 09:53

@Krizsa: @GéKI: @deakt:

na, akkor elmagyarázom, hogy ez hogy működne demokráciában: ha nem tetszik, amit itt olvasol, nem itt kommentelgetsz, hanem elhúzol egy olyan portálra, amit szeretsz és amivel egyet tudsz érteni. a betiltással meg büntetéssel fenyegetőzés egyelőre nem oké, mert perpill még demokrácia van, és mindenki azt teszi, amit meggyőződése diktál: ez a portál például jellemzően tudományos híreket közöl, nem ezoterikusokat.

az, hogy ennyire szeretnétek, hogy megszűnjön a nyest, meglehetősen fura, mert állandóan rajta lógtok. a mocskolódásotok egészen súlyos. meg az is, hogy betiltatnátok. gondolom, a keretlegényekkel. gratulálok.

5 Krizsa 2015. szeptember 8. 08:39

@GéKI: Én 3 és fél éve olvasok itt mindent. 1oo%-ban egyetértek.

4 GéKI 2015. szeptember 8. 08:28

@deakt:

Nem az a megoldás, hogy homokba dugjuk a fejünket. Ami itt folyik az már nem egyszerű „csínytevés”, amin egy „ejnye-bejnyével” túl lehet lépni. Ezek a cikkek, már a „Kuruczinfoi” – mélységeket is elérték. Más portálokon, fel kell erre hívni a figyelmet. Sőt az sem ártana, ha erre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is felfigyelne. Ez már itt nem a „sajtószabadság” kérdésköréhez tartozik, itt nyílt uszítás folyik (nem a magyar kormány) hanem a magyarság, a magyar nyelvet beszélők egésze ellen. A legszörnyűbb, hogy mindezt „tudományos” köntösbe bújtatva művelik, megtévesztve ezzel, sok jóhiszemű és egyébként jóindulatú „valódi tudásra” vágyó olvasót, akiknek egyébként eszükbe sincs „politizálni” pont ezért járnak ide, és nem „máshová”. Mert ha azt akarnák, akkor oda járnának, mert azt ott „sokkal profibb módon” kapják meg.

Ha ide jövök, akkor a nyelvről, és a történelemről, szeretnék olvasni „népszerű – tudományos formában” és nem „sületlen botcsinálta nyelvész, és történészpolitikusok gyermeteg agitációját”. Ha politikai propagandát akarok olvasni, találok ennél százszor „profibb” portálokat is, akiknek az impresszumukban ez meg is van jelenítve, tehát tudom, hogy mit fogok kapni. Ez a portál azonban nem jelöli, hogy itt „áltudományos, aktuálpolitikai indíttatású politikai propagandát” fogok olvasni „népszerű liberálpopulista” - stílusban.

Nem vagyok ellene annak, sem ha így van, de akkor szeretném ezt látni az „IMPRESSZUMBAN” és nem a teljesen félrevezető „népszerű-tudományos” megjelölést.

3 deakt 2015. szeptember 7. 22:49

@GéKI: egyszerűbb ha nem olvassuk sokat. Én is azt teszem. Azt majd a hirdetők is értékelik.

2 GéKI 2015. szeptember 7. 20:34

Ebből a hírfolyamból, már csak az hiányzik, hogy a NYEST – RÉNHÍREK rovatát, erősen rasszista, - és a magyar nyelvet beszélőket dehonesztáló kifejezésekkel szidalmazó cikkei miatt „BETILTOTTÁK” és a NYESTRE – több mint száz millió forint pénzbüntetést róttak ki. – De ami késik, az nem múlik… merthogy ... „törekedni kell rá”… és „megtesszük, amit megkövetel a haza…” :) - :)  

1 gorilla 2015. szeptember 6. 18:34

Nem értem a feliratos dolgot. A filmek negyedét tilos szinkronizálni és helyette feliratozni kell? Vagy az a baj, hogy felirat nélkül, idegen nyelven adtak valamit?

Információ
X