nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar művek a Google Art Projectben

A Nemzeti dal évtizedek óta világtól elzártan óvott eredeti kézirata, Rippl-Rónai Vörösruhás nő című alkotása, összesen újabb 151 Magyarországon őrzött műtárgy kerül kézzelfogható közelségbe a világon bárki számára az interneten.

nyest.hu | 2013. március 27.
|  

A Google két magyar és 28 külföldi múzeummal, valamint új interaktív közösségi szolgáltatással bővítette globális virtuális múzeumát, az Art Project-et. Ezzel a világ több mint 200 múzeumának 40 ezer műtárgya – köztük több mint 350, magyar múzeumokból származó műkincs – várja a látogatókat az interneten.

Az Art Project a Google kulturális kezdeményezése, célja, hogy megőrizze és mindenki számára néhány kattintással elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit. A Google technológiájával, a múzeumok pedig műkincseikkel és szakértelmükkel járultak hozzá az együttműködéshez. Az ArtProject.com-on elérhető weboldal segítségével a világ múzeumai a lehető legszélesebb közönségnek mutathatják meg gyűjteményeiket méltó online környezetben. Az új, Art Talks néven indított, élőben közvetített virtuális tárlatvezetések a nézelődésnél is többet nyújtanak. A világ vezető múzeumainak elismert szakértőivel egy-egy csoportos videobeszélgetés keretei között ismerheti meg bárki az emberiség történetének legfontosabb kultúrkincseit. Ezekhez az ingyenes interaktív tárlatvezetésekhez az Art Project Google+ oldalán lehet csatlakozni.

Ahol a Nemzeti dalt őrzik
Ahol a Nemzeti dalt őrzik

 

A Google globális virtuális kiállításához csatlakozott most az Iparművészeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum. Magyarországról elsőként közel egy évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti Galéria és Szépművészeti Múzeum került be a Google Art Project-be. Mára a négy hazai múzeum összesen több mint 350 műkincsét nézheti meg a világon bárki az interneten.

 Az Art Project most olyan magyar alkotásokat tesz elérhetővé, mint a Nemzeti dal eredeti kézirata, amelyet Petőfi Sándor 1848. március 13-án ceruzával írt. Kortársak visszaemlékezései szerint ez a kéziratlap volt a nyomdai szedés alapja. A 165 éves írás fényre, hőre, párára érzékeny, fakulnak rajta a sorok. Így az eredeti példányt az elmúlt közel 40 évben nem lehetett megtekinteni. A világtól elzárva tartott kéziratot mostantól bárki megnézheti a nagy felbontásnak köszönhetően „közelről” az interneten.

A digitalizálás folyamata
A digitalizálás folyamata

 

 Az Iparművészeti Múzeum műtárgyai közül sok más mellett Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című alkotása lett elérhető most az Art Project-ben. A jelenleg külföldön kiállított különleges falikárpit a II. világháborúban kis híján megsemmisült, akkori tulajdonosának házában a legtöbb textildísz elpusztult. A külföldön is ismert alkotást most egészen közelről, nagyító alatt is szemügyre veheti bárki az ArtProject.com oldalra kattintva. Ha pedig valaki jelenleg három különböző magyarországi múzeumban fellelhető Rippl-Rónai alkotásokat szeretne egy helyen látni, ezt – addig is, míg nyílik ilyen kiállítás – egyetlen kattintással megteheti az Art Project oldalán.

 „A technológia fejlődése eddig soha nem tapasztalt módon könnyíti meg a kulturális értékek megőrzését és megosztását a világgal” – mondta Heal Edina, a Google Magyarország vezetője. „Jó lenne, ha a világon mindenkinek megadatna a lehetőség, hogy megnézhesse a világ múzeumaiban őrzött műalkotásokat. Néhány évvel ezelőtt ezzel a céllal kezdett négy Google dolgozó szabadidejében azon fáradozni, hogy hogyan lehetne a Google rendelkezésére álló technológiákat a művészet, a kultúra javára fordítani. Így kezdődött az Art Project. Ma pedig több mint 40 ezer műalkotás várja a virtuális kiállítás látogatóit az interneten. Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarország egyre fokozódó mértékben részese mindennek. Most újabb két hazai múzeumból összesen több mint 150 műkincs került be az Art Project globális virtuális kiállításába. A Google szerencsés, hogy lehetősége van így együttműködni a múzeumokkal, segítve a magyar kultúrát, elérhetővé téve mindezt az internetezők számára.”

Heal Edina
Heal Edina

 

 A Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményének 49 jellegzetes műtárgya tekinthető meg mostantól egyedülállóan nagy felbontásban az interneten. Nemzeti örökségünk szempontjából jelentős kéziratok, festmények, relikviák várják a látogatókat a világ bármely pontjáról az ArtProject.com oldalon. „Nagyon büszkék vagyunk, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum a magyar múzeumok közül a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria után az Iparművészeti Múzeummal együtt csatlakozhatott a Google Art Project-hez” – mondta E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. „Új lehetőséget látunk abban, hogy a PIM Európában egyedülálló profilú, irodalmi gyűjteményének egy része a Google Art Project segítségével a világon mindenki számára hozzáférhető lesz, és bízunk benne, hogy a program elősegíti a múzeum, és a magyar irodalom nemzetközi ismertségének a növekedését. A PIM mindig nagy figyelmet fordított a fiatal nemzedék irodalom iránti érdeklődésének a felkeltésére, a Google virtuális kiállítása véleményünk szerint jó alkalom arra, hogy a fiatalok által közkedvelt felületen, az online térben nyújtsunk számukra élvezetes módon befogadható ismeretet.”

E. Csorba Csilla
E. Csorba Csilla

 

 „A budapesti Iparművészeti Múzeum üdvözli a Google kezdeményezését, amellyel az emberiség művészeti és kulturális örökségének legjavához saját eszközeivel is közel kívánja hozni a közönséget, élményhez szeretné juttatni és gazdagítani akarja az embereket” – mondta dr. Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója. „A Múzeum örömmel csatlakozik ehhez a programhoz 103 remekművének nagy felbontású digitális képével, mivel fontosnak tartja a kultúra technológiai és emberközpontú szempontjainak egyensúlyát. Hasonló megfontolásból nyitottuk meg a közelmúltban a világhálón saját gyűjteményi adatbázisunkat, amelynek folyamatosan bővülő szolgáltatásán keresztül jelenleg 3000 alkotás adatai és reprodukciói érhetők el.”

 Az ArtProject.com oldalon az internetezők kereshetnek a műalkotások között, a művész neve, műalkotás, művészeti ág, múzeum, ország, gyűjtemény és időszak szerint is. Virtuális sétát 46 külföldi múzeumban lehet tenni a Street View („Utcakép”) nézet segítségével, ez a szám pedig várhatóan tovább bővül. A Collection funkció segítségével pedig a műalkotásokból tetszés szerinti bárki összeállíthatja személyre szabott gyűjteményét. Eddig világszerte több mint 300 ezer ilyen saját galéria készült. A festményekhez az internetezők megjegyzést fűzhetnek, majd a gyűjteményt megoszthatják másokkal. Az Art Project Google+ oldalát már több mint 3,5 millióan követik, azokat pedig, akik gondolataikat azonnal megosztanák másokkal, az Art Project oldalba is beépített ingyenes, akár 10 személyes videocset, a Google+ Hangout várja. Az Art Project emellett diákok és pedagógusok számára is ideális eszközt jelenthet az órai munkában, beépített szolgáltatásainak köszönhetően pedig segítséget nyújthat közös projektek és tananyag elkészítéséhez.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X