nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar könyvvásár Pozsonyban

Megnyitotta kapuit a pozsonyi Magyar Intézetben rendezett első karácsonyi magyar könyvvásár hétfőn.

MTI | 2012. december 12.
|  

A december 21-ig tartó, hiánypótló jellegű rendezvénynek számító vásárnak a pozsonyi Magyar Intézet Nappali Kávézója ad otthont. „A Nappali Kávézó kialakításának az volt a koncepciója, hogy egy olyan találkozóhelyet létesítsünk a pozsonyi magyaroknak, ahol megtalálják egymást, a maguk közegét és az őket érdeklő lapokat, könyveket” – mondta az MTI-nek a kezdeményezésről Kollai István, a pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. Hozzátette: eddig ez nagyrészt abból állt, hogy a kávézó közönsége számára elérhetővé tették az intézet könyvtárát, most viszont  tekintettel arra, hogy Pozsonyban csak korlátozott a magyar könyvek választéka  ezt könyvvásárlási lehetőséggel bővítették ki.

Az intézet tervei szerint a Nappali Kávézóban állandósítanák a könyvvásárlás lehetőségét, a karácsonyi könyvvásárral az eziránti érdeklődést szeretnék felmérni. Mivel azonban az intézet nem folytathat gazdasági tevékenységet, ezért Szlovákia legnagyobb  egyébként magyar kézben lévő  könyvforgalmazó hálózatával, a Panta Rhei könyvesbolttal kötöttek megállapodást. „Alapvetően az ő kínálatukkal lépünk színre, de azt fokozatosan bővíteni kívánjuk. Egyrészt azoknak az íróknak a kiadványaival, akik az intézet vendégei voltak, másrészt pedig a szlovákiai magyar könyvkiadók könyveivel”  fejtette ki Kollai István, aki szerint egyik céljuk, hogy olyan „értelmiségi könyvkínálatot” tudjanak biztosítani, amely a szlovákiai könyves üzletekben kevésbé érhető el.

„Végeztünk egy felmérést, ebből kiderült, hogy mióta Pozsonyban nincs magyar könyvesbolt, azóta kialakult a szokás, hogy a helyi magyarok Magyarországra járnak könyveket vásárolni, ebben is szeretnénk segítséget nyújtani” – mutatott rá a pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. Hozzátette: a karácsonyi könyvvásár ugyan csak december 21-ig tart a Nappali Kávézóban, azonban a magyar kultúra napján (január 22.) ugyanitt megnyitják az állandó kulturális könyvesboltot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X