nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Macskazene – csak macskáknak!

Bach vagy Mozart eredetiben nem jön be nekik, de egy kis dorombolással és nyávogással feldobva már szeretik a zenét a macskák.

nyest.hu | 2015. március 6.
|  

Tavaszi éjszakákon nem nagy öröm arra ébredni, hogy a környékbeli macskák mind az ablakunk alatt énekelnek. Az a tudat azonban talán vigasztalhat bennünket ilyenkor, hogy nemcsak nekünk okoz fizikai szenvedést a macskazene, de a macskáknak is kínokat okoz az a zene, amit meg mi szeretünk. A macskák viselkedését kutató tudósok most azonban létrehoztak olyan zenéket, amelyeket szeretnek a macskák – számolt be a Popular Science.

Az emberek az olyan zenét szeretik, amelynek a ritmusa az emberi szívritmushoz hasonló, és olyan hangokból áll, amelyeket produkálni tudunk. A macskáknak azonban ez nem jön be, nem értékelik nagyra Bach, Beethoven vagy Mozart művészetét, inkább idegesen vernyogva próbálnak meg elmenekülni előle. Kutatók most azt is bebizonyították, hogy nem a zenével van bajuk, csak az emberi fülre szabott zenével. A macskafüleknek készült műveket imádják.

A wisconsini egyetem pszichológusa és egy zeneszerző létrehoztak olyan zenéket, amelyek olyan hangokból állnak, amiket a macskák szeretnek. A dorombolás, illetve a szopás tempóját, illetve a nyávogás hangjait keverték rá létező zeneművek részleteire. Aki kíváncsi a macskazenére, meghallgathatja a számokat a Music for Cats oldalon; Bach Air-je például így hangzik a macskaízlésre hangolva.

csak azt tudnám, mit esztek ezen a Mozarton?
csak azt tudnám, mit esztek ezen a Mozarton?
(Forrás: Wikimedia Commons / Paul Munhoven / CC BY-SA 3.0)

A hangmintákat 47 macskán tesztelték. Amikor a művek eredetijét kapcsolták be nekik, a macskák nem voltak túl boldogok. Amikor azonban a macskákra hangszerelt verziót tették be nekik, akkor nekidörgölőztek a hangszóróknak, ami azt jelenti, hogy igencsak meg voltak elégedve a produkcióval. Ha tudnának tapsolni, biztos visszatapsolták volna az előadókat.

Forrás

Scientists have composed music especially for cats

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X