nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ma van a hang világnapja

A világ 2003 óta minden év április 16-án ünnepli a hang világnapját. Országszerte érdekes programokkal várják az érdeklődőket.

nyest.hu | 2014. április 16.
|  

Minden év április 16-a a hang világnapja (World Voice Day). A World Voice Day-t 2003 óta ünnepli a világ Kanadától kezdve egészen Malaysiáig idestova 48 országban. A világnap célja, hogy felhívják az emberek figyelmét az emberi hang sokszínűségére – a tudományban és a művészetekben. A világnap alkalmából több programot is rendeznek április 16-án Magyarországon is.

Az ünnep alkalmat ad arra, hogy rácsodálkozzunk az emberi hang mindennapjainkban betöltött kiemelkedő szerepére. A világnap alkalmából lehetőség nyílik az emberi hanggal is foglalkozó tudományágak – az akusztika, a biológia, a matematika, a fizika, a pedagógia, a logopédia, a műszaki tudományok, stb. – ilyen szemszögből történő bemutatására, népszerűsítésére, jobb megismerésére. A világnap a hanggal dolgozó művészetek ünnepe is egyben.

Ma van a hang világnapja
Forrás: Wikimedia Commons / PeteCS / GNU-FDL 1.2

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat idén a jeles nap kapcsán a hanggyógyítás terápiás jelentőségére, eredményeire szeretné felhívni a figyelmet. A hang ünnepe alkalmat ad arra, hogy a hangképzés problémáival, védelmével, fejlesztésével kapcsolatos tudást és tapasztalatokat megosszák a nagyközönséggel. Sajtóközleményükben ezekkel a szavakkal ajánlják programjaikat:

Szeretnénk azt az üzenetet eljuttatni az emberekhez, hogy, figyeljenek az emberi hang sokszínűségére. Szeretnénk tudatosítani, hogy az emberi hang milyen nagy jelentőséggel bír mindennapjainkban, életminőségünk jobbá tételében, ugyanakkor fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, hogy gondozni is kell hangot, annak egészséges működését megőrizni. A betegségeket meg kell előzni, és a rendellenességeket időben kezelni érdemes.

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat a témával kapcsolatos előadások mellett többek között játékos vetélkedőket, mesevetítést szervez. Lesznek ezen kívül bemutatóórák, műhelymunka, kvízjáték, táncház, „hangoskodó játékok” hallgathatók

A hang világnapjához kapcsolódó összes programot a World Voice Day oldalán találják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X