nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mikszáth és gasztronómia a PIM-ben

Nemcsak az irodalom iránt érdeklődőket, de a nógrádi turizmusra, kultúrára és gasztronómiára kíváncsiakat is várja a Petőfi Irodalmi Múzeum.

nyest.hu | 2010. május 27.
|  

Holnap lesz Mikszáth Kálmán halálának 100. évfordulója. A nagy magyar elbeszélő tiszteletére és egyben szülőhelye, Nógrád megye „reklámozására” egész napos rendezvény várja az érdeklődőket a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Mikszáth írói pályája nehezen indult ugyan, mert eredeti stílusa miatt nagyon kilógott a sorból, de előbb-utóbb annyira megkedveltette magát a közönséggel, hogy páratlanul sikeres lett, írja róla a Wikipédia. Mivel újságíróként vált ismertté, elsőként karcolatai és humoros írásai kötődtek a nevéhez – és álneveihez, amiket előszeretettel használt.

A politikai karrierjében is sikeres Mikszáth emblematikus figurája lett a magyar országgyűlésnek – írásaiban egyébként nem kímélte a parlamenti képviselőket sem, hiszen volt alkalma aprólékosan megfigyelni őket. A Magyar Tudományos Akadémia tagjává is választották, és írói pályafutásának negyvenedik évfordulóját egy egész ország ünnepelte.

A Mikszáth-évforduló kapcsán Nógrád megye kulturális, turisztikai és gasztronómiai bemutatkozója mellett irodalmi csemegékkel is várja a látogatókat a PIM – számol be a Kultúra.hu portál. A könyvbemutatótól és könyvvásártól a filmvetítésen át a felolvasószínházig érdekesebbnél érdekesebb programok csalogatják az irodalomkedvelő közönséget.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X