nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szigorúan ellenőrzött adatok
Lengyelországban fokozódik a mobiltelefonok adatainak ellenőrzése

Rekordszintet ért el tavaly Lengyelországban a mobiltelefonok és számítógépek adatainak ellenőrzése: az 1,4 millió lekért adat 400 ezerrel haladja meg a 2009-ben följegyzett értéket.

MTI | 2011. május 12.
|  

Az adatok iránt legtöbbször a rendőrség, az ügyészség, a titkosszolgálatok és bíróságok érdeklődtek – közölte kedden az elektronikus távközlési hivatal (UKE). A megkeresések tárgyát többnyire mobiltelefon-összeköttetések és mobiltelefonok helyzetének meghatározása, valamint számítógépek IP-címének tudakolása képezte.

Adatvédelmi szervezetek éles bírálattal illették a hatóságok fokozódó kíváncsiságát. „A kormány ezzel az erővel automatikusan a rendőrség és a titkosszolgálat rendelkezésére bocsáthatná az összes adatot” – háborgott Adam Bodnar, a helsinki emberjogi alapítvány képviselője a Gazeta Wyborcza című újságban.

Az Európai Bizottság márciusban azt ajánlotta a tagállamoknak, hogy korlátozzák, illetve ellenőrizzék a távközlési adatokhoz való hozzáférést. Irena Lipowicz emberjogi ombudsman már januárban felszólította a varsói kormányt, hogy gondoskodjék a megfelelő ellenőrzésről.

A távközlési és internetforgalmi adatokat Lengyelországban két éven át tárolhatják a hatóságok, ehhez nincs szükségük bírósági határozatra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X