nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lehet-e rákos egy növény?

Az állatok és az emberek számára a rák igen fenyegető betegség. Nem így van ez a növényeknél: ők is lehetnek rákosak, de számukra nem annyira súlyos állapot ez.

nyest.hu | 2014. október 3.
|  

Azt tudjuk, hogy az emberek és az állatok is lehetnek rákosak. De lehet tumora egy fának vagy egy virágnak? – Ezt a kérdést a Popular Science-nek tették föl, a válasz pedig számunkra is érdekes, úgyhogy összefoglaljuk röviden.

Arról már írtunk, hogy hogyan alakul ki a rák. Az emberi szerveket alkotó sejtek genetikai állománya „meghibásodik” véletlenszerűen végbemenő mutációk révén. A meghibásodás természetes folyamat, és időről időre megtörténik. Addig nem is okoznak ezek a meghibásodott sejtek működési zavart, amíg a szervezet javító mechanizmusai újra és újra kiszűrik ezeket. Amikor azonban túl sok lesz a meghibásodás, a sejtek elkezdenek osztódni, és a hibás sejtek egyre többen és többen lesznek. Az ilyen kóros sejtszaporulatokat nevezzük tumoroknak.

A növényi szervezet sejtjeiben ugyanezek a folyamatok lejátszódnak, így a növényekben is kialakulhatnak tumorok. A növényi „rák” azonban néhány lényeges sajátosságában különbözik az állatokétól. A növények esetében a rák valamilyen fertőzés eredménye; ez minden esetben baktériumokhoz, gombákhoz, vírusokhoz vagy férgekhez köthető. Tölgyeken például rendszeresen látni tumorokat, amelyek lárvák lakóhelyéül szolgálnak.

Rákos burjánzás egy növényen
Rákos burjánzás egy növényen
(Forrás: Wikimedia Commons / Nkansahrexford / CC BY 4.0)

A növények számára azonban korántsem annyira veszélyes a rák kialakulása, mint az állatok esetében. Egy növényi tumor például nem képez áttéteket. A növényi sejtek ugyanis a sejtfaluknak köszönhetően sokkal helyhez kötöttebbek, mint az állati sejtek. Így akár kórosan is növekedhet egy tumor az egyik helyen, az egész növény életműködéseit ez sokkal kevésbé befolyásolja – képzeljünk el például egy bogot egy mamutfenyőn.

Az is fontos különbség, hogy a növényeknek nincsenek olyan értelemben „létfenntartó szerveik”, mint az állatoknak. Egy agytumor vagy a hasnyálmirigyrák nagyon súlyos állapot az embernek, a növények esetében azonban nem tudunk ilyen szerveket kijelölni, ugyanis bárhol is legyen a tumor, biztosan van még hasonló funkciójú rész a növényen.

Forrás

Ask Anything: Do Plants Get Cancer?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X