nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Legyen aktívabb Gašparovič!

Szlovákia lakosságának több mint fele nagyobb aktivitást vár el Ivan Gašparovičtól, a második hivatali időszakát kezdő szlovák államfőtől a nemzeti kisebbségekkel folytatott párbeszédben. Ez derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

MTI | 2009. június 16.
|  

A megkérdezettek 51 százaléka szerint Gašparovičnak a második ötéves megbízatási időszakában aktívabbnak kellene lennie a nemzeti kisebbségekkel folytatott párbeszéd terén, míg 39 százalék szerint tartania kellene az eddigi szintet. Öt százalék ezen a téren kisebb aktivitást vár el a köztársasági elnöktől, míg öt százalék nem válaszolt a kérdésre.

Gašparovič az államfő-választási eredmények alapján nem népszerű a szlovákiai magyarok körében, és a szlovák sajtó is gyakran bírálja, hogy tevékenységében rendszeresen beveti a magyar kártyát. A sajtó szerint ezt tette az elnökválasztást megelőző kampányban is, amikor a magyarok lakta régiókat szinte nem is kereste fel, míg ellenfelét, Iveta Radičovát azzal vádolta meg, hogy „a magyarok támogatásának elfogadásával elővette a magyar kártyát”.

Erre reagálva a Bugár Béla körül csoportosuló, a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett parlamenti képviselők nem vettek részt a hivatalos ceremónián, míg az MKP a beiktatási ünnepség többi eseményét bojkottálta.

Gašparovič hétfő délutáni sajtóértekezletén hibának minősítette Bugárék lépését, és azzal vádolta meg őket, hogy ők vették elő a magyar kártyát már a beiktatás napján. Az elnök aláhúzta: az ő programjában a magyar kártya nem szerepel, a magyarokat Szlovákia egyenrangú állampolgárainak tekinti, és úgy is kezeli őket.

A Hospodářské noviny című gazdasági és politikai napilap keddi jegyzetében azt írja: Gašparovič második mandátumával esélyt kapott arra, hogy betartsa korábbi ígéreteit, és átlépje saját árnyékát – egyebek között a magyar kártya haszonelvű használata ügyében is.

Információ
X