nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nagyobb teret kap a magyar nyelv egyes szlovák minisztériumokban

A nyelvhasználat terén pozitív változás indult el az egyes szlovákiai minisztériumoknál, ami a Híd politikusai által vezetett tárcáknál mutatkozik meg - írta a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál pénteken.

MTI | 2011. január 21.
|  

„A Híd által vezetett agrártárca és környezetvédelmi minisztérium már magyar nyelvű közleményekben is tájékoztat, míg a Rudolf Chmel vezette emberi jogi és kisebbségügyi kormányhivatal honlapja pedig magyarul is olvasható" – írja a hírportál.

A Bumm.sk rámutat: a korábbi szlovák kormányok idején nem igazán volt példa arra, hogy nagyobb teret kapott volna a magyar nyelvű tájékoztatás, a magyar nemzetiségű kormánytagok, szóvivők – például a Dzurinda-kormányok idején – legfeljebb szóban tájékoztattak magyarul. A Fico-kabinet alatt ennyi sem valósult meg.

Rudolf Chmel kormányalelnök hivatalának honlapja már magyar nyelven is elérhető. „Ami a kisebbségi nyelvi tájékoztatást illeti, nem sokat teketóriáztunk: amint beléptem a hivatalba szeptember közepén, már másnap készültek magyar nyelvű anyagok, pedig még a honlapunk sem volt kész. Ambíciózusabb terveket dédelgettünk, egyelőre ebből annyi valósult meg, hogy a szlovákon kívül magyar és angol mutációja van a honlapunknak" – fejtette ki Sidó Árpád, a kormányalelnök tanácsadója.

Sidó közölte, magyar nyelvű sajtónyilatkozatok is készülnek, ezek a hivatal honlapján találhatók meg. „Természetesen, ha a kisebbségi szervezetekkel kommunikálunk, magyar nyelven küldjük ki a tájékoztatót és támogatunk minden, kisebbségi nyelvhasználati kezdeményezést, legutóbb például a Nyelvi jogok Szlovákiában című nyelvhasználati útmutató kiadását is" – mondta Sidó.

A Simon Zsolt vezette agrártárcának is lesz magyar honlapja, kampányolni is fognak magyarul. „Minisztériumunk honlapját a közeljövőben fogjuk felújítani, megváltozik majd a honlap struktúrája és ezzel egy időben elkészül majd az oldal magyar nyelvű változata is, ami nem csak a sajtóhírek magyar nyelvű fordításait fogja tartalmazni, hanem az alapinformációktól kezdve az éppen legaktuálisabb pályázati felhívásokat is megjeleníti majd" – mondta el Barak Bálint, a tárca sajtófőnöke.

A novembertől újjáalakult környezetvédelmi tárca élére Nagy József került. „Kinevezését követően Nagy József miniszter azonnal úgy döntött, hogy a nem szlovák nyelvű médiumokkal való kapcsolattartással egy embert bíz meg, a hazai magyar sajtó részére pedig minden hivatalos sajtóhír, amely a szlovák sajtónak készül, magyarul is megjelenik" – közölte Durica Katalin szóvivő.

Hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartják a magyar nyelvű tájékoztatást, azonban jelenleg nincsenek kapacitásaik magyar nyelvű weboldal üzemeltetésére.

Más pártok által vezetett minisztériumok egyelőre nem adnak ki magyar nyelvű sajtóközleményeket, illetve kisebbségi nyelvű honlapjuk sincs.

Továbbra is a kisebbségi nyelvhasználat átfogóbb szabályozását szorgalmazza Szlovákiában az Európa Tanács

Szlovákiában átfogóbb módon kellene szabályozni a kisebbségi nyelvek használatát, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsenek az államnyelv támogatása és a kisebbségi nyelvhasználati jog között – állapította meg csütörtökön közzétett szakvéleményében a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) azon bizottsága, amely a nemzeti kisebbségek védelmének ügyét kíséri figyelemmel.

A jelentésben arra is rámutattak, hogy további erőfeszítéseket kell tennie Szlovákiának az etnikai alapú diszkrimináció, különösképpen a romák iskolai elkülönítése ellen.

A szlovák államnyelvről szóló törvényt az ET testülete úgy értékelte, hogy annak bizonyos kitételei – így például a törvény megszegésének esetére kilátásba helyezett bírságolás – nem állnak összhangban a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménnyel.

A strasbourgi szakértők elismerték, hogy a kisebbségi nyelven történő oktatás tekintetében mutatkozik javulás. Példaként azt hozták fel, hogy kisebbségi nyelveken tankönyvek születtek, több pénzhez jutottak kisebbségi nyelvű iskolák, előrelépés tapasztalható a pedagógusok képzésében. Csökken ugyanakkor a kisebbségi nyelvű oktatás iránti igény a bolgár, a horvát, a német, a rutén, a lengyel és az ukrán kisebbség körében – állapították meg.

Az Európa Tanács elemzői szerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek képviselete általánosságban véve jónak mondható a választott testületekben, különösen helyi szinten. A romák parlamenti képviselete azonban – tették hozzá – nagyon alacsony. A közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban ugyanakkor korlátozott a nemzeti kisebbségiek alkalmazási aránya, ezért azt növelni kellene – hangsúlyozták.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X