nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lecsapnak a hangoskodókra

A rovarok éjjel nem repülnek, így nem észlelhetők a ragadozók számára. A legyekből azonban a denevérek éjjel is lakmároznak. Tudósok kiderítették, hogyan bukkannak rájuk.

MTI | 2012. július 29.
|  

Az életükkel játszanak a legyek, ha hangosan közösülnek – legalábbis denevérlakta területeken. A felfedezés német kutatóknak köszönhető. Stefan Greif, a seewieseni Max Planck Ornitológiai Intézet zoológusa és kollégái egy bajor tehénistállóba mentek „légylesre”, és ott figyeltek meg egy horgasszőrűdenevér-kolóniát (Myotis nattereri). Annak ellenére, hogy a rovarok éjjel nem repülnek, így nem észlelhetők a ragadozók számára, nyilvánvaló volt, hogy a denevérek lakmároznak belőlük. Már csak azt kellett kideríteni, hogyan bukkannak rájuk.

A rejtély kulcsa a szex. A légylégyottok során ugyanis a hímek kattanó hangokat hallatnak, amelyek elég hangosak ahhoz, hogy egy denevér meghallja – fejtették ki Greif és kollégái a Current Biology című folyóiratban a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

A kutatók négy éven át jártak az istállóba légyszexet tanulmányozni, és 1100 légyaktust figyeltek meg, amelyek öt százaléka a denevérek figyelmét sem kerülte el. Tíz ilyen esetből hatszor a denevér két legyet ütött egy csapásra, és nemcsak a közösülésnek lett vége, hanem a párnak is: a denevér dupla légyadagot lakmározhatott be vadászata eredményeként.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Freddi 2012. július 30. 09:36

"A rovarok éjjel nem repülnek, így nem észlelhetők a ragadozók számára." Miféle butaság ez??? Ezerféle éjszakai röpdös éjszakánként.

Információ
X