nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Külföldi ösztöndíjak a felsőoktatásban

A hagyományos európai tanulmányi lehetőségek mellett többek között India, Kína, Izland, Írország közül választhatnak az egyetemi hallgatók, kutatók, ha külföldi résztanulmányokat, vagy tudományos munkát terveznek. A legfrissebb ösztöndíj-lehetőségek között szerepel az Európai Űrügynökség által meghirdetett tanulmányi lehetőség is.

MTI | 2010. november 14.
|  

A Magyar Ösztöndíj Bizottság honlapja szerint a hallgatók utazhatnak 2-6 hónapra Egyiptomba tudományos kutatásra, tapasztalatcserére, vagy Szíriába, Vietnamba szakmai továbbképzésre, tudományos kutatásra, de hirdettek posztgraduális tanulmányokat Kolumbiába is.

Emellett a lehetőségek között számos európai ösztöndíj is szerepel, így kutatói ösztöndíj az Egyesült Királyságba, finnországi kutatómunka, spanyolországi nyelvi továbbképzés nyári egyetemen, norvégiai nyári egyetem, s egyhónapos francia ösztöndíjat is találhatnak a bizottság kínálatában.

A felvi.hu honlapon közzétett összegzés szerint alapképzésben és mesterképzésben tanuló nyelvszakos hallgatóknak írt ki csehországi nyári egyetemi ösztöndíjpályázatot a MÖB. A meghirdetésére elsősorban szlavisztika, cseh nyelvszakos hallgatók pályázatait várják, akik három-négy hetes nyári kurzuson vehetnek részt Prágában, Podebradyban, Olomoucban vagy Brnóban. A lehetőségekről további információkat a www.scholarship.hu oldalon találnak az érdeklődők.

A Tempus Közalapítvány Központi CEEPUS irodája idén is meghirdette a freemover oktatói, hallgatói mobilitás ösztöndíjat a 2010/2011-es tanév tavaszi félévére. A programra csak az államilag elismert felsőoktatási intézmények hallgatói és oktatói jelentkezhetnek november 30-ig. A pályázati feltételek között szerepel továbbá, hogy a csereprogramban a külföldi intézményben eltöltött időnek minimum 21, az oktatók esetében minimum ötnaposnak kell lenni. Az ösztöndíjat a fogadó ország adja, így annak mértéke országonként eltérő lehet.

„Ezt csináltam, amíg nem voltam itthon" címmel írt ki pályázatot szintén a Tempus Közalapítvány azoknak a tanulóknak, akik egyetemi, főiskolai tanulmányaik alatt ösztöndíjasként tanultak valamelyik külföldi egyetemen vagy főiskolán. Az élménybeszámoló nincs formai követelményhez kötve, így lehet internetes blog, napló, prezentáció vagy akár videoklip is. Az egyetlen megkötés csupán, hogy a pályamű kapcsolatban legyen a hallgató - Erasmus, CEEPUS, Erasmus Mundus vagy Leonardo da Vinci - ösztöndíjas időszakával. December elsejéig kell beküldeni az élménybeszámolókat, melyek közül a legjobbakra a Tempus honlapján lehet szavazni majd. A felhívás részletei a www.tka.hu honlapon érhetők el.

Az Európai Űrügynökség idén is meghirdette nemzetközi felhívását egyetemistáknak, akiktől hipergravitációs kísérleti javaslatokat várnak. A Forgasd meg a kísérleted versenyre az európai egyetemistáktól olyan ötleteket várnak, amelyek néhány napra vagy hétre igényelnek hipergravitációs körülményeket. Mivel nemcsak az ESA tagállamaiból, de az együttműködő államaiból is jelentkezhetnek egyetemi csoportok, a lehetőség magyar hallgatók számára is nyitott. A kiválasztott legjobb kísérleteket az ESA technológiai központjában, a hollandiai ESTEC-ben található centrifuga segítségével valósíthatják meg 2011 júniusában, a jelentkezéseket december 10-ig várják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X