nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Konferencia a biztonságos internetezésről

Szeptember 25-26-án második alkalommal rendezik meg az európai uniós „Safer Internet Plus” (SIP) program keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciát a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szervezésében, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával.

nyest.hu | 2012. szeptember 25.
|  

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Országos Rádió és Televízió Testülettel, valamint jogutódjával, az NMHH-val közösen 1998 óta hat Nemzetközi Médiakonferenciát rendezett A média hatása a gyermekekre és fiatalokra címmel (1998, 2000, 2005, 2007, 2009, 2011). A háromnapos konferenciákon neves hazai és külföldi szakemberek tartottak előadásokat különböző témákban. Minden konferencián működött internetes szekció is. Az utóbbi években mind mennyiségileg, mind minőségileg és technikailag az internet fejlődött a legtöbbet és a leggyorsabban, magában hordozva az információdömping minden előnyét és veszélyét, ezért a szervezők 2010 óta saját, kétnapos konferenciát szentelnek ennek a témának.

Az ingyenes konferencia központi tematikája az internet hatása a 6-21 korosztályra. A rendezvény lehetőséget ad a szakembereknek arra, hogy megvitassák, hogyan befolyásolja az internet a gyermekek és fiatalok fejlődését, életét.

A konferencián neves szakemberek tartanak előadásokat tapasztalataikról, kutatásaikról, a következő témákban: biztonságos internet Magyarországon és az Európai Unióban, oktatás, jogi szabályozás, internetes bankolás, online játékok, mobilszolgáltatás és internetes bűnüldözés. A kétnapos rendezvényen több mint 80 magyar és külföldi elméleti és gyakorlati szakember, köztük az NMHH munkatársai tartanak előadásokat kutatási tapasztalatairól plenáris üléseken és három szekcióban.

„Az internet mára a kapcsolattartás és az információszerzés legfontosabb, megkerülhetetlen eszköze lett, de az interneten intézzük ügyeinket, itt vásárolunk, itt is szórakozunk. Mindezért az internet biztonsága végtelenül fontos. Ezernyi előnye mellett oda kell figyelnünk a néhány tucatnyi veszélyére is. Ugyanúgy, ahogy autóval nem robogunk át a piros lámpán, figyelembe kell vennünk a képernyőn megjelenő jelzéseket is” – mondta Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

Véleménye szerint fontos, hogy a gyermekek és a tinédzserek képesek legyenek felelősségteljesen kezelni és irányítani saját online identitásukat, tiszteletben tartva azt, hogy mindenki önmaga dönthet arról, milyen információkat, képeket oszt meg magáról az interneten.  „Ezen a konferencián azonban nemcsak a biztonságról szeretnénk beszélni, hanem arról is, hogyan változik az internet, annak felhasználhatósága, mi mindent befolyásol a fejlődése, mennyire változtatja meg életünket, környezetünket, a médiát és minden mást” – tette hozzá.

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke elmondta: „Az NMHH minden olyan kezdeményezésre és együttműködésre nyitott, amely a felnövekvő generációk médiaértési készségeinek fejlesztését tűzi ki célul, és a gyakorlatban is látható eredményekkel jár, ezért megtiszteltetés, hogy ismét fő szakmai támogatói lehetünk a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által rendezett konferenciának.” A hatóság elnöke úgy gondolja, ha a fiatalok figyelmét felhívják arra, hogy a világhálón is vannak játékszabályok, amiket be kell tartani, akkor képesek lesznek rá, hogy a modern infokommunikációs technológiákban rejlő szinte kimeríthetetlen lehetőségeket a maguk javára fordítsák. „Az NMHH ebben kíván segítséget nyújtani nekik, programjaink célja, hogy lefektessük egy új médiakultúra alapjait. Jó példa erre a H95 projektünk, amelynek keretében a magyar hírközlési és médiapiaci cégekkel összefogásban jövőre elindulhat interaktív médiaértés-oktató központunk, ahol a fiatalok élményszerű, játékos programok során ismerkedhetnek meg a média és a hírközlés kulisszatitkaival.”

A Nemzetközi Konferencia a Safer Internet Plus projekt keretében valósul meg. A program célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára való – biztonságosabbá tétele, és a jogellenes, valamint a felhasználó által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X