nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Koncepciós perek DVD-n

A koncepciós pernek „nincs köze a joghoz”. Annak során politikai erőszakot alkalmaznak, noha „formálisan jogi keretek között zajlik a politikai akarat érvényesülése”.

MTI | 2012. november 6.
|  

Bemutatták a Koncepciós perek Magyarországon 1945 után című DVD-t hétfőn Budapesten, a kiadó Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának rendezésében. Mezey Barna alkotmánytörténész, az ELTE rektora úgy fogalmazott: a DVD-ben életközelbe kerülnek ezek az ügyek, megjelennek az emberi gesztusok és hangulatok is.

A rektor kiemelte: azért is húzódik mindmáig az igazságtétel, mert „a jog nincs felkészülve arra, hogy az állam terrorizálja”. Mint mondta, a koncepciós pernek „nincs köze a joghoz”. Annak során politikai erőszakot alkalmaznak, noha „formálisan jogi keretek között zajlik a politikai akarat érvényesülése”. A koncepciós perben kizárják a védőt a nyomozás időszakából, és a szerepét is korlátozzák a tárgyaláson – tette hozzá.

Szabó Csaba, a DVD egyik szerkesztője, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos főigazgató-helyettese elmondta: a DVD-hez felhasználták többek között az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és Budapest Főváros Levéltára iratanyagát, illetve az Országos Széchényi Könyvtár történeti interjúk tárát és a rádió ritkaságszámba menő hangzóanyagát. Utalt arra, hogy 30 kötetnyi peranyagnak megfelelő információt, továbbá 35 órányi hanganyagot és ötezer oldalnyi szkennelt írott szöveget foglal magában a DVD. Közölte: a kiadványban szerepel egy tanulmány, amely számba veszi a pártállami korszak koncepciós pereit, keresőprogramjával tárgyra és tartalomra egyaránt lehet kutatni, továbbá szerepelnek benne a koncepciós perekhez kapcsolódó propagandafilmek is.

Regéczy-Nagy László, a Bibó-per 15 évre ítélt másodrendű vádlottja, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke arról szólt, hogy véletlenül látta a Nagy Imre-per résztvevőit a tárgyalás egyik szünetében. Magánzárkájukban arról is nagy késéssel értesültek, hogy Nagy Imrét kivégezték – fűzte hozzá.

Mikó Zsuzsanna, a nemzeti levéltár főigazgatója rámutatott: az 1956 decemberében megkezdődött statáriális eljárások, illetve az 1957 januárjától lefolytatott népbírósági eljárások is megjelennek a DVD-ben, amely a múlttal való szembenézésben segít.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X