nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pandalány kínai nyelvtanárt keres
Kölcsönpanda visszajár

Hosszú amerikai tartózkodás után hazaérkezett kínai otthonába Mei Lan, a hároméves pandalány. Gondozói komolyan veszik a beilleszkedéshez való segítségnyújtást: interneten keresnek számára megfelelő képzettségű és nyelvtudású nyelvtanárt, aki angolról szecsuánira szoktatná az állatot.

nyest.hu | 2010. február 4.
|  

Kínában szokásos eljárásnak számít az óráspanda-kölcsönzés: a különösen veszélyeztetett állatfaj egy-egy példányát szívesen kölcsönadják tanulmányozásra az állatkertek, majd néhány évnyi külföldi tartózkodás után visszakérik a világlátott állatot, annak esetleges utódaival együtt.

Kölcsönpanda visszajár
Kölcsönpanda visszajár
(Forrás: Kim Vilardi / sxc.hu)

Ez történt Mei Lannal, a hároméves pandalánnyal is – számol be a San Francisco Chronicle. Az állat Atlantában látta meg a napvilágot, majd a két ország közötti egyezmény értelmében egy speciális repülőgép nemrég hazaszállította ősei szülőföldjére, egy szecsuáni állatkertbe. A jövevény gondozói olyannyira szeretnék megkönnyíteni számára a beilleszkedést, hogy az interneten önkéntes nyelvtanárt keresnek neki. Nem is akármilyet: az előírás szerint a jelentkezőnek legalább BA végzettséggel kell rendelkeznie, nem szabad fertőző betegnek lennie, és magas szinten kell beszélnie mind az angolt, mind a kínait. Annak is a szecsuáni dialektusát – merthogy legtöbbször így fognak Mei lanhoz beszélni. „Olyan egyszerű felszólításokat fogunk neki taníttatni, mint hogy menjen vissza a ketrecbe vagy jöjjön ki az alvóhelyéről” – avat be a pandakutató központ egyik munkatársa.

Mei Lannak azonban nemcsak az angol nyelvet kell elhagynia, de búcsút kell mondania az amerikai táplálékoknak is. Gondozói megkérték ugyan elődeiket, hogy a panda mellé csomagoljanak az útra annak kedvenc kekszeiből is, de ezekről fokozatosan át akarják szoktatni az állatot annak hagyományos ételére, a friss bambuszra.

Az elhivatott gondozók mindezeken túl még egy nagy tervet dédelgetnek: társat akarnak találni az egyelőre magányos pandalánynak. A nyelvtanárt kereső honlapon ezért nem csupán az ideális pedagógusjelölt paramétereit tüntetik fel, hanem rövid videókat is elérhetővé tesznek különböző potenciális „pandaférjekről”. A honlap látogatói ezek alapján szavazással dönthetik el, melyik egyedet találják a legrátermettebb partnernek. (Igaz, a végső szót valódi panadaszakértők fogják majd kimondani.)

Az óriáspanda egyébként különlegesen veszélyeztetett állatfajnak számít. Mivel szexuálisan meglehetősen inaktív, összesen körülbelül 2 000 példány él belőlük az egész világon. Ezerhatszázan ebből vadon – főként a kínai Szecsuán környékén –, és 290-en állatkerti körülmények között (szintén főként Kínában). Az Egyesült Államokban jelenleg 13 kölcsönpanda él.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X