nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kiütötték az amerikai szerzői jogi hivatal weboldalát

Megígérték, megcsinálták: az undeground módon szerveződő és működő internetes közösség megbénította az RIAA és az amerikai szerzői jogi hivatal weboldalát.

IT café, Dajkó Pál | 2010. november 5.
|  

A kiadói képviseletek ellen hetek óta illegális támadásokat intéző, a 4chan.org oldalán szerveződő közösség, mely az Anonymous nevet viseli, múlt héten közölte, hogy „Operation: Payback” nevű akciójuk folytatódik, és október 29-én, pénteken a világ egyik legnagyobb jogkezelő szervezete, az amerikai RIAA (Recording Industry Association of America) weboldala ellen fognak túlterheléses támadást indítani. A lépés közvetlen okaként talán az is számításba jöhet, hogy egy amerikai szövetségi bíróság végleg pontot tett a LimeWire sorsára: jogerősen elrendelték a megosztásra szakosodott csoport felszámolását, kliensüket el kell távolítani a Gnutella P2P-hálózatról. Ha a működtető cég tovább kíván dolgozni, 30 napon belül új, szerzői jogi szűrővel ellátott szoftverrel kell jelentkezniük.

Az Operation Payback oldalán közzétett hirdetmény a már rég ismert érveket hozza fel a kiadói ipar ellen, és közben hangsúlyozzák, hogy nem fognak megállni: a fő megállapítás az, hogy a résztvevők megelégelték a kiadói csoportok és a velük együttműködő ügyvédi irodák tisztességételen gyakorlatát, amikor a szerzői jogi törvényekkel élnek vissza, és egy másik üzleti modell elterjesztésének szükségességét hangsúlyozzák.

A honlapra felkerült a RIAA vezérigazgatójának otthoni címe, telefonszáma, a RIAA faxsszáma, hogy célpontként szolgáljon. A DDoS-támadást magyar idő szerint este 11-re ígérték, ám a RIAA honlapja már jó ideje elérhetetlenné vált. (S az igazi háború jelét mutatja, hogy az Anonymous e célra létrehozott oldala sem mindig elérhető.)

Az legújabb áldozat az amerikai szerzői jogi hivatal volt.

Az Anonymous néven ismert közösség tagjai tegnap újabb sikeres túlterheléses támadást hajtottak végre, ezúttal az amerikai szerzői jogi hivatal (The United States Copyright Office) honlapját bénították meg körülbelül fél órára. A weboldal a leállás után nehezen tért magához, egy ideig lassan és szakadozottan lehetett elérni.

A kalózellenes szervezetek, szerzői joggal foglalkozó jogászok és jogkezelők elleni támadássorozat már két hónapja zajlik a 4chan közössége által meghirdetett „Operation: Payback” nevű akció keretében, s azért kezdődött el, mivel az amerikai filmes kiadói szövetség (MPAA) elismerte, hogy több torrentoldal ellen indítottak túlterheléses (DDoS-) támadást. A mostanit megelőzően az Anonymous legutóbbi és talán legsikeresebb megmozdulása a múlt héten zajlott le, amikor a hanglemezipari szövetség (RIAA) honlapját három napra elérhetetlenné tették.

A csoport nevében azt is bejelentették, hogy november 5-én a „a való világban” is színre lépnek, mivel a cenzúra és az internet szabadságát veszélyeztető kormányzati intézkedések elleni demonstrációkra hívják több országban a szimpatizánsokat. A program ismertetése, propagandaanyagok, valamint a szervezés részletei egy erre a célra létrehozott wikiben érhetőek el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X