nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kit diszkriminálnak az orvosok a Székelyföldön?

A törvény ugyan lehetővé teszi a zárójelentés magyar nyelven való kiállítását, de a a gyakorlatba nem ültették át a jogszabályokat.

nyest.hu | 2012. november 9.
|  

A csíkszeredai kórházban véletlenül egy magyar nyelven írt űrlapot csatoltak egy román páciens zárójelentéséhez. A beteg egy országos napilaphoz fordult, nyelvi diszkriminációra panaszkodva – írja a székelyhon.ro.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint viszont sokkal inkább a magyar betegeket éri hátrányos megkülönböztetést, mivel ők minden esetben román nyelvű zárójelentést kapnak: ezt sokuk nem is érti. A törvény ugyan lehetővé teszi a zárójelentés magyar nyelven való kiállítását, de a a gyakorlatba nem ültették át a jogszabályokat.

Pázmán Enikő, a Hargita Megyei Orvosi Kamara elnöke szerint a román egészségügyi rendszerben minden hivatalos iratot románul írnak. Mint bevallotta: „Sajnos ez annyira beleépült a gyakorlatba is, hogy személy szerint én is oda kell figyeljek, hogy legalább akkor magyarul írjak, amikor csak magamnak jegyzek fel valamit.” Természetesen általában sikerül áthidaló megoldást találni: a háziorvosok a magyar nyelvű betegeknek rendszeresen elmagyarázzák, mi szerepel az iratokban.

A román nyelvű iratok mellett el lehetne készíteni a zárójelentés magyar nyelvű kivonatát is, de az orvosok nem kötelezhetőek erre a többletmunkára. A megoldást az jelentené, ha az orvosok önként válalnák ezt a pluszterhet – írja a székelyhon.ro.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X