nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Igen, tessék!”

Marosvásárhelyen is beindult az „Igen, tessék!” elnevezésű magyar nyelvhasználati mozgalom – jelentette be Borbély László, a marosvásárhelyi Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke.

MTI | 2012. szeptember 10.
|  

A mozgalmat bemutató sajtóértekezleten a politikus hangsúlyozta, hogy civil kezdeményezésről van szó, amelyben ő is civilként, a kezdeményezést Marosvásárhelyen meghonosítani szándékozó közművelődési alapítvány elnökeként vesz részt. A mozgalmat 2011-ben a Kolozsvári Magyar Napokon indították el. Lényege, hogy a csatlakozó cégek „Igen, tessék!” feliratú matricával, kitűzővel jelzik ügyfeleik számára, hogy beszélnek magyarul. A kezdeményezők a magyar nyelv használatát próbálják megkönnyíteni.

Borbély a sajtóértekezleten kifejtette, hogy Romániát gazdagítja a több nyelv és kultúra együttélése. SzerinteMarosvásárhelyen behegedtek már azok a sebek, amelyeket az 1990-es Fekete Március, a magyarok és románok közötti etnikai konfliktus okozott, de tovább kell lépni, és civil mozgalmakkal is ösztönözni kell az anyanyelvhasználatot.

Marosvásárhelyen eddig 28 cég csatlakozott a kezdeményezéshez és vállalta: felirattal is jelzi ügyfeleinek, hogy ott beszélhet magyarul. Ezeket cégeket a városba látogató magyar turisták számára nyomtatott szórólapokon is feltüntetik, megjelölve őket a város térképén. Hamarosan Marosvásárhelyen is beindul az ingyenesen hívható „Igen, tessék!” telefonos ügyfélszolgálat, amely a magyarul beszélő ügyfelek és szolgáltatók egymásra találását hivatott segíteni.

Mindez már működő valóság Kolozsváron, ahol eddig 108 cég kapcsolódott be a mozgalomba – közölte Vincze Róbert, a mozgalom koordinátora. Rámutatott, egy év alatt 15 ezer látogató fordult meg az igentessek.ro honlapon, a mozgalomnak több mint 700 követője van a közösségi portálokon, augusztus óta pedig a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül Kolozsváron már szállodai szobát, vendéglői asztalt foglalni, vagy taxit hívni is lehet magyarul.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X