nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kincsek a latrinából

Az eddigi legnagyobb bolgár éremlelet előkerülését várják a Rodope-hegységben a Perperikon ősi városát feltáró régészek.

MTI | 2012. augusztus 28.
|  

Perperikon (Hyperperakion) a Rodope-hegység keleti lejtőjén, Kardzsali városától 15 kilométerre északra helyezkedik el. A térség már a Kr.e. 5. évezredben lakott volt, később a feltételezések szerint Dionüszosz-szentély állott ott, a középkorban pedig erődítményt építettek a településen, amely a hegység keleti részét ellenőrizte. A trák települést 1979-ben fedezték fel.

Az idei ásatások során Perperikon központjában, a citadella melletti területen, ahol a feltételezések szerint az egykori püspöki rezidencia állt, 11 arany és 6 ezüstpénzre bukkantak. Előbbiek a 14. századból, utóbbiak a 13. század végéről származnak – olvasható a Novinite angol nyelvű bolgár hírportálon.


Nikolaj Ovcsarov ásatásvezető régész közlése szerint a pénzérmék egy valamikori latrinából kerültek elő, és a szakember úgy véli, hogy további legalább félszáz aranypénzre lehet számítani a lelőhelyen. A régész véleménye szerint a pénzérméket nagy valószínűséggel a törökök elől rejthették el egy bőrtarsolyban, amely elporladt az évszázadok során, tartalma pedig szétszóródott.

A legújabb leletek közé tartozik egy ikon díszes ezüst kerete, valamint találtak két sírt, amelyekben a feltételezések szerint püspökök leltek végső nyugovóra. A temetkezéseket a tervek szerint jövő héten nyitják fel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X