nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kínai tévé már a magyaroknak is

Magyar feladat a Kínai Központi Televízió műsorának EU-s ellenőrzése. Tőlünk is „lövik fel” a műsort: itt található ugyanis a fejállomás.

MTI | 2010. április 20.
|  

A Kínai Központi Televízió (CCTV) 4-es csatornájának európai hatósági ellenőrzésével megbízott Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) az együttműködés bővítéséről állapodott meg az kínai partnerével Pekingben – tájékoztatta az MTI-t Tirts Tamás, az ORTT tagja a kínai fővárosban.

A magyar médiahatóságnak az EU által rászabott kötelezettsége néhány az unión kívüli televíziós műsor hatósági ellenőrzése, így a kínai nyelvű CCTV 4-es műholdas csatornáé is, amely a határon túl élő kínaiaknak szól. A feladat azt jelenti, hogy adott esetben, ha az unió területéről bárhonnan panasz érkezik a csatorna műsorára, annak kivizsgálása, az eljárás lefolytatása az ORTT feladata. A CCTV 4 műholdas feladásának (uplink) helyszíne Magyarország, ami azt jelenti, hogy Magyarországon van a fejállomás, innen „lövik fel” a műsort – magyarázta Tirts Tamás.

Az ORTT delegációját fogadta Csang Haj-tao (Zhang Haitao), a kínai Állami Rádió, Film és Televízió Főhivatal (SARFT) miniszterhelyettese, akivel tárgyaltak a feladatból eredő teendők, illetve a megfelelésre felkészülés részleteiről, továbbá megállapodtak az együttműködés bővítésében. Magyar részről felmerült, hogy indítsák be forgatócsoportok cseréjét, ami az elképzelések szerint azt jelentené, hogy a Magyar Televízió és a Duna Televízió rendszeres időközönként egyhetes, tíznapos időszakra kisfilmek készítésére utazna Kínába.

„Fontosnak tartjuk, hogy a hazai közvélemény minél többet megtudjon Kínáról” – mondta Tirts, hangsúlyozva, hogy jelenlegi útjával is igazolva látja: nem lehet elegendő az otthoni kínai éttermek és piacok alapján képet alkotni erről a hatalmas országról. A megbeszéléseken felvetődött az is, hogy az ORTT támogatásával készült filmeket hoznának Kínába, s cserébe kínai filmhetet rendeznénk az Uránia nemzeti filmszínházban. A kínai fél nyitottnak mutatkozott a gondolatra, Tirts pedig megjegyezte, hogy az új kulturális miniszternek jelezni fogja ezeket a kapcsolatépítő terveket. A kínai miniszterhelyettessel közölték, hogy az ORTT – a rendező jogán – meg kívánja hívni kínai partnerét a SARFT-ot a médiahatóságok közép európai fórumának idei szeptemberi ülésére.

A magyar médiahatóság delegációja elkérte azoknak a szabályoknak a gyűjteményét, amelyek a kínai televíziós műsorszórásra, a műsorpolitika részleteire vonatkoznak, és tájékoztatták vendéglátóikat az európai közszolgálati műsorok néhány alapvető normájáról is.

Az ORTT fideszes tagja az MTI kérdésére még elmondta, hogy Magyarországon feltétlenül szükségét látja egy új médiatörvénynek, egy megújuló médiaszerkezetnek. „Remélhetőleg a parlament mihamarabb el fog fogadni egy új médiatörvényt, amely pontosabban szabályozza a közszolgálat kereteit” – mondta Tirts, hozzátéve, hogy a ma hatályos törvény megalkotásától eltelt 14 év összes tanulságát felhasználva kell meghatározni a médiarendszer korszerűbb törvényi kereteit.

Az ORTT küldöttsége Pekingből a hétvégén tovább utazott Sanghajba, ahol továbbra is a SARFT vendégeiként ismerkedik a kínai rádiózással és televíziózással, a helyi médiaszabályozással.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X