nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kína nagy nyelvi vállalkozása

Sok ezer órányi hangfelvétellel igyekeznek dokumentálni Kína nyelvi változatosságát. A munka előreláthatólag akár tíz évet is igénybe vehet.

nyest.hu | 2010. március 17.
|  

A Kínai Állami Nyelvi Bizottság nagy fába vágta a fejszéjét: nyelvi audio adatbázis felépítésébe kezdett, amelynek munkálatai valószínűleg nem kevesebb mint tíz évet vesznek majd igénybe.

Modern technológiával – audio- és videofelvételekkel– igyekeznek védeni a Kína területén használatos nyelveket és dialektusokat – magyarázza Li Yuming, a bizottság egy magas rangú tisztviselője.

Az adatgyűjtés már 2008-ban elkezdődött a Sanghajjal határos tengerparti Jiangsu (Csiangszu) tartományban. A felvételeken a nyelveken kívül még zenei, kulturális és egyéb helyi hagyományokat is rögzítenek. Minden településen a helyi nyelvet beszélő négy ember másfél-két órás beszédét veszik fel. A tervek szerint több mint 10 ezer településről gyűjtenek majd adatokat.

Egy ENSZ-felmérés szerint Kínában legalább 100 veszélyeztetett nyelv létezik jelenleg. Különösen nagy probléma, hogy mivel a mandarin a kínai nyelv hivatalosan támogatott változata, a kisebb nyelvek nagyon gyorsan tűnnek el. A 790 ezres she kisebbségből például mindössze ezren beszélik még az eredeti nyelvüket. Az új projekt az ilyen kritikus nyelvek védelmében próbál segédkezni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X