nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kié lesz a Kazinczy-érem?

A Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjét a hét végén tartják Győrött.

MTI | 2012. április 20.
|  

Magyarországról 130 gimnáziumi és szakközépiskolai diák, a határon túlról – Kárpátaljáról, a Vajdaságból, Erdélyből és a Felvidékről – 26 tanuló vetélkedik a Kazinczy-éremért a pénteken kezdődő rendezvényen – mondta Németh Tibor, a Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója az MTI-nek csütörtökön.

A Rába-parti város 47. alkalommal ad otthont a nemes vetélkedésnek, amelyet az anyanyelv ápolásáért munkálkodó Péchy Blanka színművész kezdeményezett, és amely elnevezésében Kazinczy Ferenc író-nyelvújítónak állít emléket – tette hozzá Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna főszervező. A szakember szólt arról, hogy az idén változik a verseny lebonyolítása. Ennek lényege, hogy az anyanyelvet ápoló határon túli fiatalok – saját kérésükre – nem külön kategóriában versenyeznek, mint korábban, hanem a magyarországi gimnazisták csoportjában adnak bizonyságot tudásukról.

A döntősök szabadon választott és kötelező szövegeket olvasnak fel a zsűri előtt és nyelvészeti feladatsorokat oldanak meg. Az eredményhirdetésre vasárnap kerül sor.

A verseny díjkiosztóját összekötik a Kazinczy-díj és a Péchy Blanka-díj átadásával. A Kazinczy-díjat a szép magyar beszéd népszerűsítése, az anyanyelv ápolása terén kifejtett eredményes munkáért, a Péchy Blanka-díjat pedig az anyanyelvi mozgalom támogatásáért ítélik oda.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X