nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kiállunk az Origo mellett

A nyest ezúton felajánlja szolidaritását az Origo leváltott főszerkesztőjének és a tiltakozó szerkesztőségnek.

Kincse Szabolcs, főszerkesztő | 2014. június 3.
|  

Június másodikán elbocsátották Sáling Gergőt, az Origo főszerkesztőjét, aki fél éve állt az internetes lap élén. Egybehangzó tudósítások szerint Sálingot politikai nyomásra távolították el a lap éléről. 

Az ügyben az Origó szerkesztősége is nyilatkozatot adott ki:

Az Origo szerkesztősége nem ért egyet Sáling Gergő főszerkesztő leváltásával, mivel a szerkesztőség életét, a lap irányvonalát befolyásoló döntésnél, illetve az új főszerkesztő kiválasztásánál a szerkesztőség véleményét nem vették figyelembe. A jelenlegi helyzetben az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak, hogy az eddigi munkáját továbbra is folytassa.

A Nyelv és Tudomány szerkesztősége ezúton kifejezi szolidaritását Sáling Gergő és az Origo munkatársai mellett. Kijelentjük, hogy elítéljük az állami beavatkozás minden formáját a független média munkájába. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Magyar Telekom pillanatnyi politikai érdekeit előbbre helyezi a korrekt tartalomirányítás érdekeinél.

A Magyar Telekom az évek során meghatározó szerepet szerzett az online tartalomszolgáltatás területén. Piaci részesedésével felelőssége is megnőtt: a cég nem csak részvényeseinek tartozik már felelősséggel. Az Origo és a köré épült médiavállalat üzemeltetésével, az ezekkel elért magas olvasói számokkal a Magyar Telekom az ország nyilvánosságának is felelősséggel tartozik. Amennyiben a Magyar Telekom képtelen ellátni a gondos gazda szerepét a médiapiacon, úgy rátermettsége, alapvető tartalomszolgáltatói integritása is megkérdőjeleződik. Ha a cég vezetése képtelen tisztességesen kezelni a tartalomfejlesztési üzletág irányítását, ha abba pillanatnyi üzleti és politikai érdekeinek megfelelően beleszólást kíván, akkor le kell vonnia a tanulságot és vagy befejeznie e tevékenységét, vagy meg kell állapítania, hogy hibát követett el. Ez utóbbi lépés lényegesen kevesebb kárt okozna minden érdekeltnek, így a magyar nyilvánosságnak is.

Mindazokat, akiknek van véleményük a független médiába történő durva állami beavatkozással kapcsolatban, kedd este öt órára az Origo szerkesztősége elé várják (Budapest, Dob utca 76-78.). 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Nullius 2014. június 5. 16:53

"Egybehangzó tudósítások szerint Sálingot politikai nyomásra távolították el a lap éléről."

Mi történt pontosan?

Információ
X