nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Érdekesek lettek az év szavai Kínában

A „törvény” (fa) és a „korrupcióellenesség” (fan fu) lett az év kínai írásjegye, illetve szava – számolt be róla a kínai országos nyelvfigyelő- és kutatóközpont közvélemény-kutatása nyomán a helyi média.

MTI | 2014. december 20.
|  

Az interneten végzett felmérés egy hónapon át tartott, a válaszadók 7000 javaslatot tettek. Ez volt az első alkalom, hogy az év szavára és írásjegyére online lehetett javaslatot tenni, illetve szavazni. Korábban kizárólag szakértők döntöttek erről.

A kínai politikai vezetés, a propagandagépezet és benne a média idén valóban hangsúlyosan beszélt a törvényesség és az alkotmányosság fontosságáról, a híradásokban pedig naponta lehetett olvasni különböző szintű korrupt vezetők lebukásáról. A korrupció elleni harcba bevonták a lakosságot, a közösségi médiát és a sajtót is.

A média képviselőiből és nyelvi szakemberekből álló grémium az idén a nemzetközi hírek világából az „eltűnt” karaktert és a „Malaysia Airlines” szavakat választotta, mint a 2014-re leginkább jellemzőket.

A választott szavak hátterében az év nagy visszhangot kiváltott rejtélyes és drámai eseménye, a Malaysia Airlines Kuala Lumpúrból Pekingbe tartó MH370-es járatának tragédiája áll. A Boeing 777-es fedélzetén 239 emberrel, köztük 154 kínai utassal ismeretlen körülmények között tűnt el, vélhetően a tengerbe zuhant.

A nyelvi bizottság szakértői tízes listát tettek közzé az „év jelszava”, az „új szavak” és az „internet szleng” kategóriáiban. A jelszavak között szerepel például „az országot törvényekkel kell igazgatni”, vagy az új Selyemút gazdasági övezetre utaló „egy övezet, egy út”.

Az új szavak, kifejezések közé sorolták az „APEC-kéket”, amely az APEC szervezet pekingi csúcstalálkozója idejére „varázsolt” kék égre utal, s egyben a múlandóság kifejezője lett. E kategóriában kapott helyet a „Foglald el a központot!” hongkongi mozgalom, amely a két és fél hónapig tartó tüntetéshullám egyik szervezője volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 hovatovabb 2014. december 25. 00:08

"korrupcióellenesség": mivel

Fā Fán Fǎ Fù

发 凡 法 副

fa shooting/send - fa law - fan all/whatsoever - fu deputy/fit,

arra tippelek, h

"mindenkire azonosan vonatkozóan ésvagy ugyanúgy esően (mm.a törvény hatálya)"

tehát talán kb. 'azonoselbírálás'

ami kb. a korrupció ellentéte

1 Sultanus Constantinus 2014. december 20. 16:47

Ezek pedig az év spanyol szavai, Magyarországon:

www.elmexicano.hu/2014/12/erdekes-spanyol-szavak.html

;)

Információ
X