nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kevesebb a magyar elsős Szlovákiában

Mérsékelten csökkent a magyar iskolába beíratott elsősök száma Szlovákiában – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

MTI | 2010. február 24.
|  

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének kimutatása szerint az idén 3622 gyermeket írattak be magyar iskolába, tavaly ez a szám 39-el magasabb volt. A tavalyelőtti évet is tekintve az egy százalékos csökkenés azt jelenti, hogy gyakorlatilag stagnál a magyar iskolába íratottak száma az utóbbi két évben. Ez nem feltétlenül  rossz, ugyanis a 2000-es évek elején – az évezred utolsó évei tendenciájának folytatásaként – még mindig csökkent a születések száma, tehát a relatíve kevesebb gyerek közül többet íratnak magyar iskolába. A születési mutató csak az elmúlt két-három évben kezdett javulni Szlovákiában, de szociológusok szerint ez a növekedés a magyar kisebbségre egyáltalán nem vagy csak nagyon kis mértékben jellemző – olvasható a lapban.
Nyitott kérdés ugyanakkor, hogy a most beíratottak közül hányan kezdik meg majd ténylegesen a tanévet magyar iskolában. Az elsősök száma ugyanis általában alacsonyabb szokott lenni az év elején beíratottak számánál.
A magyar iskolába beíratott elsősök száma régiónként változó: három megyében nőtt, kettőben csökkent. A legkeletibb járásokban volt észlelhető a legnagyobb
visszaesés. Ez a Nagymihályi járásban 21, a tőketerebesiben 17 százalékos volt. Ezzel szemben a Nagyrőcei járásban 35 százalékkal nőtt a számuk, ebben a viszonylag kis járásban két általános iskola jó eredménye javított az arányon.
Nyugat-Szlovákiában Pozsony és Nagyszombat megyében nőtt a potenciális elsősök száma, míg a nyitrai régióban csökkent. Ez utóbbi megyében több, évek óta egyre kevesebb elsőssel bíró régió is van, ide tartozik az erőteljesen asszimilálódó Zoboralja, de a fokozatos csökkenést mutató Lévai vagy Vágsellyei járás is.
A létszámcsökkenés miatt várhatóan a következő években több magyar általános iskolát bezárnak. A magyar anyanyelvű általános iskolások 15–20 százaléka idegen tannyelvű intézményt látogat, a pedagógusszövetség adatai szerint az ő arányuk is fokozatosan csökken - jegyzi meg az Új Szó.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X