nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
India: egyenjogúságot mindenkinek!

Bírósági hatalommal felruházott egyenjogúsági bizottságot hoz létre az új indiai kormány. A bizottság célja a nemi, vallási, etnikai, kasztonkénti, nyelvi vagy egyéb alapon történő hátrányos megkülönböztetés felszámolása India-szerte – jelentette a The India Times.

nyest.hu | 2009. június 11.
|  

A diszkriminációellenes bizottság létrehozása Salman Khurshid kisebbségi ügyeként felelős államtitkár érdeme, aki szerint ez a kormány első számú teendője az elkövetkezendő 100 napban. „Több minisztériummal is tárgyalunk, és minden roppant gyorsan zajlik” – nyilatkozta.

A bizottság hatásköre jóval nagyobb lesz a megszokottnál. Feladata nem csupán a kisebbségek és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok védelme lesz, hanem a tervek szerint minden érintettnek – magánszemélyeknek, csoportoknak és intézményeknek – egyaránt segítséget és jogorvoslati lehetőséget nyújt.

A bizottság háromfős lesz: egy elnök és két képviselő alkotja majd, de a kormány helyi bizottságok létrehozását is tervezi. A tagok igen széles jogkörrel rendelkezhetnek. Joguk van meghallgatásokat tartani, nyomozást elrendelni különböző köz- és magánintézményekben, és büntetéseket is kiszabhatnak azokra, akik nem tartják be az előírásokat.

„A bizottság különlegesen jól képzett és tapasztalt tagokat vonultat fel, hogy mind a köz-, mind a magánszférában meghatározza az egyenjogúság kereteit” – tette hozzá az államtitkár.

Információ
X