nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindenhol jobb, mint otthon
Kárpátaljai egyetemre is lehet jelentkezni

Magyarországi diákok is jelentkezhetnek az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) különböző szakirányaira, amelyeken az éves képzés díja 1400-1700 euró körül mozog.

MTI | 2012. február 28.
|  

Kárpátalján a Magyarországról érkező diákok zöme az ungvári egyetem tanul, amely az utóbbi években mintegy 240 külföldi hallgatót fogadott. A zömmel Magyarországról, Szlovákiából, Romániából és afrikai országokból jelentkező diákok elsősorban az orvosi karon és a nemzetközi kapcsolatok szakon tanulnak adta hírül a napokban az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

A cikk szerint a magyarországi fiatalok számára is kiváló lehetőség az UNE 2008-ban nyílt Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Kara, ahol négy szakirány magyar történelem, magyar nyelv és irodalom, matematika és fizika közül választhatnak. A karon kilencven százalékban magyar nyelven folyik az oktatás.

Mint a lap írja, az UNE tandíjai a tavalyi szinten maradtak, de ez nem zárja ki, hogy a felvételi előtt néhány héttel nem módosítanak rajtuk. Az ungvári felsőoktatási intézménybe a legdrágább szak továbbra is a jogismeret évi 14 060 hrivnyával (kb. 1400 euro). Ezt követi a nemzetközi kapcsolatok (12 860), az orvosi (12 660), a közgazdasági (11 240), az angol nyelv és irodalom (10 780), a testnevelés és rehabilitáció (9850), a turizmus (9270), az építészmérnöki (8260), az informatika (7800), az alkalmazott matematika (7750) és a biológia (7680) szak.

Ugyanakkor az UNE magyar nyelv és irodalom szakán a tandíj a nappali tagozaton 6370, a levelezőin 3930 hrivnya. Az ukrán állampolgársággal rendelkező, de magyarországi tanintézetet végzett diákoknak a tandíj ugyanannyi, mint az Ukrajnában élő kortársaiknak, ám ennek mintegy háromszorosát kell fizetnie a külföldről érkező hallgatónak olvasható a cikkben.

A külföldiek ösztöndíjas helyekre nem pályázhatnak Ungváron, ám a Magyarországon szerzett érettségi bizonyítványt elfogadják, s az átlagát pontokra számítják át. A felvételi vizsgát a külföldről érkező diákoknak a helyi felsőoktatási intézményben kell letenniük. Az egyetemi diploma mellett a tudományos fokozat megszerzésére is lehetőség van az UNE-n.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X